NRK Meny
Normal

Venter tre ulvekull

Statens Naturoppsyn venter valper i alle tre ulverevir i og nær Østfold denne sommeren.

Ulv illustrasjon

Det er trolig mellom 15-20 ulv i Østfold, de to grenseflokkene medregnet. Det er ventet yngling i alle de tre revirene, som har tilknytning til Østfold. Mellom 4-6 valper er det vanlige, selv om det kan være både færre og flere enn dette.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

- Det er grunn til å tro at alle de tre revirene i eller på grensen av Østfold får valpekull i år, sier Statens Naturoppsyns Jan Erik Eggen til nrk.no.

I Østfold er det et helnorsk revir i Rakkestad-Vestfjella, og det er to grenseflokker som har tilhold både i Sverige og Norge.

På svensk side er det en flokk ved Dals Ed og en annen lenger syd i Kynnefjäll-reviret.

- Vi har konstatert under snøsporing i vinter at det er "løpeblod" i hvert av revirene og at det er alfapar i flokkene, sier Eggen.

Les også:

Fem ulver i sporsnø

Vinteren 2010 var snørik. Selv snøforholdene ikke var de beste, er det oppdaget alfapar i alle tre revirene som har fast eller periodevis tilhold i Østfold.

Foto: Jan-Erik Eggen, Statens Naturoppsyn

Usikkert antall

Det er usikkert hvor mange ulver det finnes i fylket, og hvor mange ulver som finnes i grenseflokkene.

- Vi tror at det er rundt 15-20 ulver, men kan ikke si det helt eksakt, sier Eggen.

Han sier en del av valpene, som nå har blitt 1,5 år gamle, er i ferd med å flytte ut av flokkene.

- De tusler avsted på egen hånd. En del av disse mangler livserfaring og havner både ut på veiene, der de blir ihjelkjørt, og de kan ende opp i nærheten av folk, sier han.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta henter svenske

    Den svenske ishockeyspilleren Ludwig Karlsson (26) er klar for spill i Sparta resten av sesongen, melder Sarpsborg Arbeiderblad. 26-åringen er blitt fristilt fra sin engelske klubb Milton Keynes Lightning. Karlsson er forward og har scoret to mål og stått bak 6 assist på 23 kamper denne sesongen.

  • Veien åpnet etter kjedekollisjon

    Politiet opplyser at riksvei 109 er åpnet etter en kjedekollisjon torsdag ettermiddag. Fire biler kjørte inn i hverandre og politiet mistenker at føreren av den bakerste bilen var påvirket av rusmidler. Føreren anmeldes.