Normal

Ap vil ha nødvergerett for hund

Østfold Arbeiderparti krever at regjeringen innfører nødvergerett ved ulveangrep på hund.

Hund drept av ulv

Hund drept av ulv. Arkivfoto.

Foto: Petter Larsson / NRK

Tirsdag gikk Norges jeger- og fiskerforbund ut og krevde at regjeringen innfører nødvergerett for hund ved ulveangrep .

Bakgrunnen var at flere hunder i Østfold ble drept av ulv i 2009 og at dette har medført en «utrygghet som er knyttet til bruk av jakthunder».

Nå krever Østfold Arbeiderparti det samme.

– Vi forlanger at regjeringen tar opp denne saken så fort som mulig. Senest i forbindelse med den varslede gjennomgangen av rovdyrpolitikken, sier Signe Øye, leder av Østfold Arbeiderparti.

LES OGSÅ:

– På tide

Det var etter forslag fra Aps kommunepartier i Marker og Rømskog at årsmøtet i Østfold Arbeiderparti i helgen vedtok at det bør innføres nødvergerett ved ulveangrep på hund.

Begrunnelsen for forslaget var at det kan være flere grupperinger av ulv i Østfold og alle hundeangrepene som har vært i Østfold det siste året.

– Nødvergerett er en sak som har blitt diskutert i flere år, men nå mener vi at dette bare vedtas og settes i verk av regjeringen, sier Øye til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Signe Øye

Aps fylkesleder i Østfold, Signe Øye, krever handling snarest mulig.

Foto: Cornelius Poppe, Cornelius Poppe / SCANPIX

– Må forsvare hunden

Jeger-og fiskerforbundet (NJFF) har flere ganger bedt om nødvergerett for hund ved direkte angrep.

De viser til at i dagens hundehold er ofte hunden som et familiemedlem å regne og at det derfor oppleves ekstra sterkt når jakthunder blir revet i hjel av ulv.

– Vi er ikke ute etter å skyte ulven, men vi vil ha rett til å forsvare hunden vår ved direkte angrep, sa informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, til NRK.no i november.

LES: Tar ulvens parti mot jakthunder

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Skulle dyrke cannabis

  To menn i 20-åra fra Trøndelag kan vente seg en større bot etter å ha blitt stoppet på svinesund i helga. Bilen de kjørte var fullasta med utstyr til dyrking av cannabis. De to unge mennene fortalte tollerne at de skulle dyrke tomater, men ble ikke trodd.

  Dyrkningsutsyr cannabis
  Foto: Tolletetan
 • Liten begeistring for Viken

  Folk er likegyldige til det nye fylket Viken, mener markedsføringsekspert. Over en million har sett musikkvideoen "Trønder", som markerte sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag. Viken får 1,2 millioner innbyggere, men bare 1000 personer følger fylket på Facebook og Twitter.Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania mener Viken bare kan gi opp å skape engasjement rundt sammenslåingen.

  Fylkesordførerne i det kommende Viken-fylket
  Foto: Tordis Gatueplass / NRK