NRK Meny
Normal

Utfordrer frivillige til å hjelpe romfolket

Rådmannen i Fredrikstad må komme med forslag til hvordan spørsmålet om rom-folket i byen skal løses. I mellomtiden tar politikere til orde for å engasjere frivillige til å bidra til løsning på den akutte situasjonen.

Rumensk campingvogn

Romfolket bodde i campingvogner på Øra.

Foto: Christin Olsen/NRK

Mellom 10 og 20 mennesker som hadde tilhold i romleiren ved Øra i Fredrikstad er i praksis uten tak over hodet i kulda, etter at campingvognene deres ble destruert etter en aksjon tirsdag.

Les også: – Det er ikke levelig, det var søppel

Les også: – Dette er ikke akseptabelt i Norge

Blir sak for politikerne

Torsdag formiddag var formannskapet i Fredrikstad samlet til møte, og spørsmålet om rom-folket i byen kom selvfølgelig opp, selv om det ikke stod på sakskartet i utgangspunktet.

– Vi har bedt rådmannen forberede en sak om dette, en sak som skal inneholde en vurdering av om kommunen skal påta seg en rolle i forholdet til rom-folkets tilstedeværelse i Fredrikstad, og det betyr jo da i tilfelle konkret plassering, sier ordfører Jon Ivar Nygaard etter formannskapets møte. – Det tredje er da om kommunen skal gjøre noe utover det å finne en egnet tomt.

Vil engasje kristne organisasjoner

Camilla Eidsvold, Østfold SV

SVs gruppeleder i Fredrikstad bystyre Camilla Eidsvold.

Foto: Stig Marlon Weston / SV

SVs gruppeleder i Fredrikstad bystyre, Camilla Eidsvold synes det er på høy tid at kommunen tar en gjennomgang av spørsmålet om rom-folket, men hun er enda mer opptatt av den akutte situasjonen som er oppstått.

– Vi prøver å se om vi kan få til noe akutt. Det langsiktige om en uke har jeg ikke noe problem med. Jeg har problem med helga, jeg. Jeg vil sove godt, og det gjør jeg ikke når jeg vet at det er mange mennesker som knapt vet om de har tak over hodet i natt, sier Eidsvold. – Dette går veldig innpå meg.

Eidsvold tar kontakt med biskop Atle Sommerfeldt og Kirkens Bymisjon i Fredrikstad for å diskutere hvordan den akutte situasjonen kan avhjelpes. Hun reiser også spørsmål om Frelsesarmeen kan ha noe å bidra med for en akutt løsning.

– Det handler om anstendigheten for mennesker i Fredrikstad, er det dette vi vil ha, spør Eidsvold. – Er det sånn vi skal behandle andre mennesker.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Røykutvikling fra barbermaskin

    Det brenner ikke i hytta på Økholmen på Hvaler. Ifølge Øst 110-sentral var det et branntilløp i en barbermaskin. Dette førte til mye røyk på stedet, men altså ikke brann.

  • Rykker ut til brann i hytte

    Nødetatene er på vei til Økholmen på Hvaler etter melding om brann i en hytte. Det er forløpig uvisst hvor stor brannen er.