Hopp til innhold

Utenlandsk interesse for «Tysteren»

Fredrikstad-forfatter Jan-Erik Fjell skal selge bøkene sine i Tyskland og Nederland.

Jan-Erik Fjell

Jan-Erik Fjell ble tildelt bokhaandlerprisen 2010 av kulturminister Anniken Huitfeldt. Nå står Tyskland og Nederland for hans føtter.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Det har vært en uvanlig høst for Jan-Erik Fjell. Da det hele braket løs i august i år hadde han ikke forventet at denne høsten skulle bli et av de store vennepunktene i hans liv.

Forrige uke ble han tildelt den prestisjetunge Bokhandler-prisen. Nå lanseres han i utlandet.

– Det som har skjedd i høst hadde jeg ikke trodd vært mulig. Det er et stort privilegium at utenlandske aktører ønsker å satse på boka mi, sier Fjell.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forfatter Jan-Erik Fjell

Forfatter Jan-Erik Fjell er overveldet over mottakelsen boken hans har fått.

Foto: Marit Christina Lie / NRK

Flere opplag er solgt

Det første opplaget ble utsolgt allerede før lansering. Deretter fulgte det ene opplaget etter det andre. Totalt er «Tysteren» snart oppe 7 opplag, tilsvarende 50 000 eksemplarer!

Redaktør, Tiger Garté, brakte «Tysteren» til Juritzen forlag. Han står også bak salget til utlandet og synes det er svært moro at boken har slått an også utenlands.

- Det er uvanlig at en debutant blir solgt til utlandet på første boka. Dette fordi de fleste utenlandske forlag ønsker å se litt an om forfatteren kommer med flere bøker, da de satser en god del penger på en eventuell oversettelse og etablering av forfatterens navn, forteller han.

Når ut til flere lesere

– I Jan-Eriks tilfelle har mottakelsen av boka her hjemme vært så formidabel at de utenlandske forlagene ikke har turt å vente med å kjøpe rettighetene. For Jan-Eriks del er det bare positivt, da han vil nå ut til mange flere lesere og selge enda mer bøker, sier Garté

«Tysteren» ble gitt ut i august, og har fått overveldende kritikker landet over.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det ene har toppet det andre etter at boka kom ut. Den ene anmeldelsen har overgått den andre, sa Fjell til NRK etter han ble tildelt prisen.