NRK Meny
Normal

Underernært 87-åring ble nektet sykehjemsplass

Kvinnen var kraftig underernært, men fikk likevel avslag på sykehjemsplass i Rygge kommune. 

Sykehjem (ill.foto)

Illustrasjonsfoto

Foto: Scanpix

Nå har Helsetilsynet opphevet avslaget.

Helsetilsynet pålegger dermed kommunen å finne et medisinsk forsvarlig tilbud til kvinnen.

Veide 41 kilo

Ifølge VG skal kvinnen i stadig større grad ha lidd av underernæring, og veide på det minste bare 41 kilo. Likevel fikk hun altså ikke sykehjemsplass. 

De pårørende er frustrerte over behandlingen av Rygge kommune.

- Når du må være så dårlig og likevel ikke blir forstått på at hjemmetjenesten ikke lenger er tilstrekkelig, er lista alt for høy for å få sykehjemsplass, sier kvinnens datter til NRK.

Etter at datteren flere ganger klaget på kommunens avslag, har Helsetilsynet nå pålagt Rygge kommune å finne en sykehjemsplass til kvinnens mor.

Forvirrende klagesystem

Senoirrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet i Øsfold tror at et forvirrende regelverk kan være mye av grunnen til at det er vanskelig å klage i slike saker.

- Det vi vet er at kommunene ikke er flinke nok til å opplyse om hvor omfattende klagerett man egentlig har, sier Thorne.

- Klagesystemet kan bli bedre

Kommunalsjefen for helse og omsorg i Rygge, Sigrunn Svartedal, mener at informasjonen til pasienter og pårørende i slike saker er god, men at de sikkert kan bli bedre.

- Det kan godt hende at klagesystemet ikke fungerer godt nok. Det er noe vi kan se nærmere på. Men i alle vedtak står det hvordan man skal klage og man får også hjelp til dette, sier Svartedal.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.