NRK Meny
Normal

Underernært 87-åring ble nektet sykehjemsplass

Kvinnen var kraftig underernært, men fikk likevel avslag på sykehjemsplass i Rygge kommune. 

Sykehjem (ill.foto)

Illustrasjonsfoto

Foto: Scanpix

Nå har Helsetilsynet opphevet avslaget.

Helsetilsynet pålegger dermed kommunen å finne et medisinsk forsvarlig tilbud til kvinnen.

Veide 41 kilo

Ifølge VG skal kvinnen i stadig større grad ha lidd av underernæring, og veide på det minste bare 41 kilo. Likevel fikk hun altså ikke sykehjemsplass. 

De pårørende er frustrerte over behandlingen av Rygge kommune.

- Når du må være så dårlig og likevel ikke blir forstått på at hjemmetjenesten ikke lenger er tilstrekkelig, er lista alt for høy for å få sykehjemsplass, sier kvinnens datter til NRK.

Etter at datteren flere ganger klaget på kommunens avslag, har Helsetilsynet nå pålagt Rygge kommune å finne en sykehjemsplass til kvinnens mor.

Forvirrende klagesystem

Senoirrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet i Øsfold tror at et forvirrende regelverk kan være mye av grunnen til at det er vanskelig å klage i slike saker.

- Det vi vet er at kommunene ikke er flinke nok til å opplyse om hvor omfattende klagerett man egentlig har, sier Thorne.

- Klagesystemet kan bli bedre

Kommunalsjefen for helse og omsorg i Rygge, Sigrunn Svartedal, mener at informasjonen til pasienter og pårørende i slike saker er god, men at de sikkert kan bli bedre.

- Det kan godt hende at klagesystemet ikke fungerer godt nok. Det er noe vi kan se nærmere på. Men i alle vedtak står det hvordan man skal klage og man får også hjelp til dette, sier Svartedal.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kommunalsjef tapte rettssak

    Kommunalsjef Lars Gjemmestad i Rygge tapte rettssaken om å få beholde stillingen sin i den nye storkommunen i Moss, og må betale 57 tusen kroner i saksomkostninger. Gjemmestad mente at han hadde krav på å bli stående i stillingen som kommunalsjef for oppvekst og utdanning i Rygge kommune etter kommunesammenslåingen.

  • Halden planlegger utleie elbiler

    Halden kommune søker om støtter til å etablere en elbilpool.
    Kommunen ber om 3 millioner kroner fra en pott Miljødirektoratet har satt av til klimatiltak. Planen er at 35 innleide elbiler skal erstatte ansattes bruk av privatbil på jobben. Etter klokka etter kl. 16 og i helgene skal de leies ut til innbyggerne, forteller Martin vik leder for kommunikasjon og service i Halden kommune