NRK Meny
Normal

Ulvesonen skal evalueres

Hele Østfold er en del av den ulvevernede sonen. Nå skal ordningen vurderes av Miljøverndepartementet.

Ulv

Ulvesonen skal vurderes av Miljøverndepartementet i løpet av 2012.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme


– Min ambisjon er å ha evalueringsutvalget på plass innen kort tid, sier miljøvernminister Erik Solheim til Nationen.

Stortinget vedtok i fjor at den norske ulvesonen skulle evalueres, men gjennomgangen er ikke blitt gjennomført. Nå varsler imidlertid miljøvernministeren fortgang i saken.

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim vil vurdere ulvesonen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Evalueringen bør foreligge i 2012, melder han i et brev til Norskog, en medlemsorganisasjon for skogeiere.

– Skaper konflikter

Den norske ulvesonen strekker seg øst for Glomma, gjennom Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark. Det er områder der ulv skal kunne leve uten å bli skutt.

I følge Nationen er det flere kommuner og næringsutøvere som har vært kritiske til sonen. Norges fremste ulveforsker, Petter Wabakken, foreslo for eksempel å avvikle hele ordningen i 2007.

– Det skaper konflikter, motstanden mot ulv blir større og terskelen for ulovlig jakt blir trolig lavere, sa Wabakken til Nationen dengang.

Vil ha lisensjakt

Norgskog, medlemsorganisasjon for skogeiere, er også blant dem som vil at ulvesonen skal evalueres. Deres mål er at Miljøverndepartementet skal åpne for lisensjakt i de ulvevernede områdene.

I klagen de sendte til departementet i januar i fjor står det at det ikke lenger er "tilstrekkelig faglig, juridisk eller politisk grunnlag" for å opprettholde viltnemdenes vedtak om jaktforbud.

Les også:


Den norske ulvesonen ble opprettet i 2004 og hele Østfold ble en del av den. Det såkalte Rovviltforliket har som mål å sikre levedyktigheten til både ulv og landbruk, på samme tid.

"Utfordringene ligger i å ivareta begge deler uten at konfliktene mellom dem blir større enn nødvendig", heter det i forliket.

Norge har forpliktet seg (etter Bern-konvensjonen) til å sikre overlevelsen til alle de store rovviltartene i norsk natur.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To personer fikk i seg røyk

    Politiet har opprettet sak etter brannen i campingvognen på Bådstangen i Trøsken. Det skal ha vært to personer i campingvognen. De har fått i seg noe røyk og er sendt til legesjekk.

  • 120 meldinger om avlingssvikt

    Bare i Fredrikstad har kommunen fått inn 120 meldinger om avlingssvikt. Det skriver Fredriksstad Blad. Til sammenligning kom det inn bare én melding om dette i hele fjor. Landbrukssjefen i kommunen sier til avisen at de forventer enda flere meldinger.