Normal

Trygg Trafikk vil ha lavere fart gjennom gårdstun

Vegvesenet setter ned farten gjennom gårdstun i Vardeveien etter flere ulykker. Trygg Trafikk mener man bør se på muligheten til å gjøre det samme flere steder.

Per-Olav Svendsen

Farsgrensa forbi gården til Per-Olav Svendsen settes ned. Trygg Trafikk mener det bør vurderes flere steder.

Foto: Joachim Høyer / NRK

Onsdag skjedde igjen en ulykke ved gården til Per-Olav Svendsen i Vardeveien i Østfold. Ponnien til sønnen hans ble påkjørt av en bil, og måtte avlives.

I tillegg til ponnien, har de mistet katter, hunder og hester. De måtte også slutte med frittgående høner på grunn av trafikken.

Setter ned grensa

Påkjørt ponni

Ponnien ble drept i påkjørsel onsdag, og er bare et av mange dyr familien har mistet gjennom årene.

Foto: Privat

Veien gjennom gårdstunet er en snarvei over Vetatoppen fra Fredrikstad og opp til E6 og fra Sarpsborg til Fredrikstad, og har en fartsgrense på 80 kilometer i timen. Nesten ukentlig melder politiet om trafikkulykker på strekningen.

– Jeg har jo vokst opp her. Gården var her lenge før veien, så jeg er jo vant til å bo her, men trafikken har bare økt og økt. Og folk kjører fortere enn noen gang, sa Per-Olav Svendsen til NRK torsdag.

Nå setter Statens vegvesen ned fartsgrensa til 50 kilometer i timen allerede neste år. I tillegg blir det enten fartshumper eller annen form for sperringer.

– Det er kanskje på sin plass å få satt ned hastigheten her, sier fylkesleder i Trygg Trafikk, Paal Gunnar Mathisen.

– Respekterer ikke grensene

Paal-Gunnar Mathisen, Trygg Trafikk

Paal Gunnar Mathisen mener fartshumper er den beste løsningen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Han mener fartshumper er den beste løsningen for å få ned farten.

– Det at man setter ned fartsgrensen er én ting, men det at man følger opp med fysiske tiltak i tillegg, det er det som må til. Ellers blir nok ikke fartsgrensene respektert. Det blir de kanskje ikke i dag heller, så det at man vurderer fysiske hinder i tillegg er svært viktig på denne strekningen.

Fylkeslederen mener det også burde vurderes lavere fart ved flere gårdstun.

– Det er en del gårdstun rundt omkring, og man bør kanskje se på mulighetene til å sette ned fartsgrensene på disse gårdsturene om man skal hindre ulykker som her, sier Mathisen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trøstemål til Sarpsborg 08

    Fire minutter på overtid skårer Kristoffer Zachariassen for gjestene. Ballen stusses bak til bergenseren, som kan stange den i det tomme buret. Det ender 3-1 i Tyrkia.

  • Besiktas punkterer kampen

    I det 82. minutt skårer Jeremain Lens og øker dermed ledelsen til 3.0. Dermed skal det mirakler til for at Sarpsborg skal vinne denne kampen.