NRK Meny
Normal

Her meies dyrene hans ned

Etter utallige dyretragedier i over førti år ble familien endelig hørt av Statens vegvesen, midt under direktesendingen til NRK.

Per-Olav Svendsen

STOR FART: Gjennom gården til Per-Olav Svendsen suser bilene. Fartsgrensen er 80, men den overstiges ofte. Mange av dyrene hans har blitt drept av biler i høy fart.

Foto: Joachim Høyer / NRK

Rett gjennom gården hans suser bilene for å komme seg raskest mulig fra Fredrikstad til E6. På veien mellom huset og låven hvor hestene står, har familien Svendsen i en årrekke sett hva fart kan medføre. I går ble ponnien til sønnen i huset påkjørt og måtte avlives..

Trafikken bare øker

– Jeg har jo vokst opp her. Gården var her lenge før veien, så jeg er jo vant til å bo her, men trafikken har bare økt og økt. Og folk kjører fortere enn noen gang, sier Per-Olav Svendsen.

Veien gjennom gårdstunet er en snarvei over Vetatoppen fra Fredrikstad og opp til E6 og fra Sarpsborg til Fredrikstad og har en fartsgrense på 80 kilometer i timen. Nesten ukentlig melder politiet om trafikkulykker på strekningen.

Per-Olav Svendsen

DIREKTE: Midt i sendingen til NRK Østfold fikk Per-Olav Svendsen vite at det blir lavere fart gjennom gården hans.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I en årrekke har familien kjempet for å få ned farten, men har ikke blitt hørt. Selv har han vært vitne til en dødsulykke og senest denne uken var det en ulykke som kunne fått alvorlige følger, forteller han.

Torsdag var Per-Olav Svendsen hos NRK for å fortelle om fartsproblemene, fikk han uventet nytt på telefon fra Statens vegvesen under direktesendingen.

Raymond Larsen, overingeniør i Statens vegvesen lover å sette ned farten allerede neste år fra 80 til 50 kilometer i timen gjennom gården hans. I tillegg blir det enten fartshumper eller annen form for sperringer.

– Hva synes du om det?

Jeg har ønsket at hastigheten skal ned, at det skal bli fotoboks og forbud mot forbikjøringer og er glad Statens vegvesen nå skal gjøre noe. Men jeg tror det ikke før jeg ser det. Det er ikke første gang de har sett på strekningen, sier han.

Måtte slutte med flere dyr

Familien har gjennom årene hatt mange dyr, men måtte slutte med blant annet frittgående høns fordi de ble kjørt i hjel. Men de er ikke de eneste dyrene de har mistet.

Påkjørt ponni

DØDE: Ponnien ble drept i påkjørsel onsdag og er bare et av mange dyr familien har mistet gjennom årene.

Foto: Privat

I tillegg til ponnien, har de mistet katter, hunder og hester.

– Vi har mistet mange dyr og vi har etter hvert kviet oss for å ha dyr og spurt oss om det er forsvarlig når farten gjennom gården er så høy. Jeg har ikke tall på hvor mange dyr vi har mistet og det er jo trist. Veien ødelegger jo for det å ha dyr, sier han.

I går var det altså ponnien som måtte bøte med livet, etter kryssing av veien. Og sønnen som har hatt hesten siden han var liten, tar det tungt, forteller pappa.

Svendsen håper nå at Statens vegvesen holder ord og gjør noe med veien.

– Det haster, snart kommer nytt sykehus og da er det garantert enda flere som vil benytte seg av veien, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.