NRK Meny
Normal

Trosser stryk-spøkelset

De har tatt fatt på et år på videregående skole som har nesten seksti prosent stryk, men vil unngå å bli en del av den negative statistikken.

Elever ved Kalnes

Patrick Eriksen lar seg ikke stoppe av Mats-Ove Jensen Agstad Aksel Dahlberg ved Kalnes videregående skole er ikke redde for høy strykprosent.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Yrkesfag-elever som skal studere videre må ha påbyggingsfag, men over halvparten stryker. Det betyr at mange elever over hele landet blir stående uten verken fagbrev eller muligheten til høyere utdanning.

Lar seg ikke stoppe

Det står naturfag på timeplanen for de tidligere yrkesfag-elevene som i løpet av ett år skal lære nok matte, norsk og naturfag til at dørene til høyere utdanning åpnes.

Men for mange går det galt - over halvparten stryker, viser tall fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning. Patrick Eriksen, som er elev ved Kalnes videregående skole i Sarpsborg, lar seg ikke stoppe av strykprosenten.

– Jeg tror det året blir det man gjør det til. Møter du opp og gjør det du skal, tror jeg det går bra. Det har ikke vært så vanskelig til nå, sier den ferske påbyggings-eleven.

Er du spent på hva som venter?

Ja, jeg er jo spent når vi hører hvor mange som stryker, men jeg tror ikke det er så ille som mange skal ha det til, sier han.

Patrick har tatt fagbrev som kokk, men vil videre til fengselsskolen.

Ingen fagbrev

For Mats-Ove Jensen Agstad er situasjonen en helt annen.

Han har fire år bak seg med kokk og servitør, restaurant og matfag og service og samferdsel og transport og logistikk.

Men ikke fagbrev?

Nei, jeg fikk ikke lærlingplass og da ble det til at jeg studerte videre. Han sier det var vanskelig å få lærlingplass og dermed måtte se på nye muligheter.

Nå skal han ta påbygg for å studere datateknologi og er ikke bekymret for å stryke.

Aksel Dahlberg har elektro bak seg, men det var ikke noe for han.

– Nei, det var ikke noe for meg. Jeg likte å holde på som elektriker, men ser ikke for meg at jeg holder på med det i mange år.

Er du bekymret for å stryke?

– Nei, jeg er egentlig ikke det.

Øker og øker

Påbyggingsårets popularitet bare øker og øker og bare i Østfold er det nesten fire hundre elever som tar generell studiekompetanse på rekordtid. Rektor ved Kalnes videregående skole, Torstein Maugesten, tror det er flere grunner til at mange stryker.

– Er det slik at man har tenkt lenge praktisk og kaster seg over teori, så er det en utfordring. Samtidig er det mange unge voksne som kanskje har egen økonomi og familie slik at det er mye som konkurrerer om tid og krefter, sier han.

Torstein Maugesten

Torstein Maugesten, tror det kan være et godt tiltak å forberede elevene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han tror man kan komme langt med å forberede elevene bedre på hva som venter dem.

– Det er et teoritungt år og krever mye av dem, så det å forberede dem bedre, kanskje gjennom rådgivningstjenesten, kan være en god idè, sier han.

Vi ha en gjennomgang

Inger Christin Torp er leder for opplæringskomiteen i Østfold fylke og hun vil ha en gjennomgang slik at ungdommene ikke blir stående uten fagbrev eller nok fag til å søke seg videre.

– Jeg tenker at vi bør ha en grundig gjennomgang av hele året, ikke bare her i fylket, men i hele landet. Vi bør se hvordan vi bruker påbygg og om dagens tilbud er riktig når så mange ikke klarer det og ikke klarer å bestå, men stryker på påbygg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Pågrepet på brannsted

    En mann ble pågrepet av politiet ved bygården som brant på Mysen i natt, skriver Smaalenenes Avis. Åtte personer som bodde i gården, måtte evakueres, men ingen ble alvorlig skadd.
    Politiet skal undersøke om mannen har noe med brannen å gjøre, men ønsker ikke å gi flere opplysninger før senere i formiddag.

  • Kemner mener oppsigelsen er ulovlig

    Kemner i Halden, Berit Stangeland mener oppsigelsen av henne er både usaklig og ulovlig. Overfor NRK ønsker hun foreløpig ikke å utdype hvorfor, men har engasjert advokat.
    I slutten av juni sendte Halden kommune oppsigelse av Stangeland, men overfor Halden Arbeiderblad ønsket de ikke å kommentere saken. For et halvt år siden sendte ansatte et varsel om kemneren hvor de blant annet hevdet at kommune har blitt et fristed for svart arbeid. Til NRK sier Stangeland at hun har en velfungerende kontrollavdeling med dyktige kontrollører.