NRK Meny
Normal

Tre ønsker sammenslåing, tre vil stå alene

Formannskapet i Eidsberg åpner døra for å slå seg sammen med alle nabokommunene, mens Askim har åpnet døra for 3K- alternativet, forteller ordføreren i Askim, Thor Hals.

Thor Hals

Ordføreren i Askim, Thor Hals, har stor tro på et et flertall for kommunesammenslåing.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Det har vært formannskapsmøter i mange av kommunene i Indre Østfold i kveld. Kommunereformen har blitt diskutert og det har blitt fattet vedtak. Det blir opptil kommunestyret i hver enkelt kommune å bestemme skjebnen videre.

Går for 3K-alternativet

– Jeg har stor tro på et flertall for kommunesammenslåing, der vi går for et vest-alternativ med Askim, Spydeberg og Hobøl, forteller ordfører i Askim, Thor Hals (H), til NRK.

I nabokommunen Hobøl har formannskapet også valgt å satse på 3K-alternativet.

– Vi i Frp, KrF og Høyre ønsker å gå inn for alternativet 3K eller 2K, sier Hobølordfører Olav Breivik (H).

Det ser ikke ut som de to kommunene får med seg Spydeberg på laget. Formannskapet i Spydeberg valgte å ta hensyn til folkeavstemningen.

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus mener tjenesten er en ugrei måte å tjene penger på.

Ordfører i Spydeberg, Petter Schou, forteller at formannskapet ønsker å ta hensyn til folkeavstemningen.

Foto: NRK

– Som ordfører har jeg respekt for standpunktene. Jeg tror alle vet vi får det tøffere økonomisk om vi står alene. Men vi skal stå sammen og brette opp armene, sier ordfører Petter Schou (H).

Samtidig som Askim valgte 3K-alternativet, lukket de døren for en storkommune i hele Indre Østfold.

– Vi har sagt nei til 6K, det vil si at vi ikke ønsker en utvidelse i øst, forteller Hals.

Vil stå alene

I Trøgstad og Rakkestad kom formannskapene frem til at kommunene ønsker å så alene.

– Senterpartiet og Arbeiderpartiet ble enige om at kommunestyret ikke skal søke om etablering av en utvidet kommune, forteller Ole Andre Myhrvold (Sp), ordfører i Trøgstad.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har klart flertall i kommunestyret i Trøgstad, og ordføreren regner med at de vil følge vedtaket fra formannskapet.

– Nå har også Frp sagt at de vil respektere folkeavstemningen i kommunestyret, avslutter han.

Formannskapet i Eidsberg har valgt å åpne dørene for alle naboene; Askim, Hobøl, Marker, Trøgstad, Rakkestad og Spydeberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha økt satsing

    Etterutdanningen av lærere går ikke raskt nok. Det sier hovedtillitsvalgte John Oddvar Holthe i Skolenes Landsforbund Østfold. Stortinget skjerpet kompetansekravene for lærere i 2015. Arbeiderpartiet krever økt satsing, men trenger å få med seg flere partier når saken avgjøres i Stortinget i februar.

    Lærer
    Foto: Colour Box
  • Over 80 navn må byttes ut

    81 gatenavn skal skiftes ut før storkommunen Indre Østfold kommune trer i kraft. Flere av de fem kommunene som skal slås sammen, har samme navn på veier og gater i dag, skriver Smaalenenes Avis. Trolig blir det størst kamp mellom Askim og Mysen om hvem som får beholde Jernbanegata.