NRK Meny
Normal

Eidsberg kan si ja til storkommune torsdag

Politikerne i Eidsberg kan allerede torsdag ta et første valg om kommunesammenslåing.

Temamøte

UTÅLMODIG: Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H) mener hans kommune bør ta første skritt i spørsmålet om sammenslåing. På gårsdagens temamøte om kommunereformen møtte omkring 100 personer opp i aulaen på Eidsberg ungdomsskole.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Vi har kommunestyre torsdag. Det kan hende vi tar et retningsvalg da, for det er viktig at noen sender et tidlig signal. Hvis du ser på 4K er Eidsberg størst og de andre venter. Hva mener egentlig eidsbergingene?

Det sa ordfører Erik Unaas (H) i går i forkant av temamøtet om kommunereformen.

Mange alternativer

Nå er Eidsberg med i to utredninger. 4K sammen med Trøgstad, Marker og Rakkestad.

6K som er E18 alternativet, med Marker, Eidsberg, Trøgstad, Askim, Spydeberg og Hobøl.

I tillegg vurderer Rakkestad en sammenslåing med Sarpsborg. Og Askim, Spydeberg og Hobøl diskuterer en sammenslåing i 3K.

Vil ha større kommuner

– Dette gjør at litt for mange står og venter på hverandre. Kanskje derfor bør Eidsberg ta et retningsvalg, ikke som et juridisk bindende valg, men for å gi et litt mer forpliktende signal til nabokommunene. Hva er det vi foretrekker 6K, 4K eller å stå aleine, sier Unaas.

– Er du blitt en pådriver for kommunesammenslåing?

– Jeg har i hvert fall vært helt klar på hele tiden at jeg synes vi skal ha større kommuner i Østfold. Det har jeg også hatt kommunestyret i Eidsberg bak meg på. Så har vi søkt litt. Hvilket alternativ er det beste? Og jeg får nok noen meldinger nå om at nå bør Eidsberg, inkludert ordføreren være mer aktive og si hva vi vil foretrekke, avslutter Unaas.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

    Bengt-Eigil Ruud gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokken 22.55

  • Barnehagene gikk 12 mill i minus

    Barnehageetaten i Fredrikstad hadde i fjor et underskudd på 11,9 millioner kroner. Det melder Fredriksstad Blad. Avisen skriver at underskuddet kunne vært enda større, men etaten fikk tilført 5,4 millioner kroner fra andre virksomheter i seksjonen.