Hopp til innhold

Ja, tja og nei til sammenslåing

Folk fra Askim sier ja, de i Marker sier nei, og i Eidsberg er det ikke et avgjørende flertall for noen av alternativene viser ny undersøkelse. Uansett vil nesten alle ha folkeavstemning om mulige kommunesammenslåinger.

Slik ser NHO for seg Østfolds kommuner

Spørsmålene er stilt på oppdrag for Fagforbundet Østfold og Lokalsamfunnsforeningen i Norge. Opinion har stilt 400 innbyggere i hver av de tre kommunene Askim, Eidsberg og Marker to spørsmål:

– Ønsker du at din kommune skal slå seg sammen med andre kommuner eller ønsker du at den skal bestå som egen kommune?
– Hvis det blir aktuelt å slå sammen din kommune med en eller flere nabokommuner - er du da for eller mot at spørsmålet om sammenslåing legges ut til en folkeavstemning i kommunen?

Spørsmålene fra Opinion

Askim faller ifølge undersøkelsen klart ned på ja-siden. 52% av de spurte sier ja til en sammenslåing med en eller flere naboer. 33 % sier nei, mens 15% ikke har en mening eller ikke vet.

Marker-folk er like klare på nei-siden. 53% sier nei til å slå kommunen sammen med naboer. 34% sier ja, mens 12% er usikre.

I Eidsberg er det ikke et klart flertall for noen av de to svaralternativene, selv om ja-siden har høyest prosentandel. 43% sier ja til kommunereformen, 39% sier nei. Men vet ikke-gruppen er merkbart større enn i de to andre kommunene, med 19%.

Klare flertall for folkeavstemning

Ole Gustav Narud leder Lokalsamfunnsforeningen i Norge, og han er også ordfører i Åmot kommune i Hedmark.

Han er ikke overrasket over tallene.

– Det er gjort lignende undersøkelser flere steder, blant annet i Rygge, Råde og Våler i Østfold. Der ønsket også 75 til 80 prosent en folkeavstemning, uansett om de ønsker sammenslåing eller ikke. Folk har skjønt at slike beslutninger er viktige, og er opptatt av det.

Samtidig overrasker størrelsen på vet ikke-gruppene i spørsmålet om kommunene bør slås sammen. Han tror at debatten om kommunenes nye inntektssystemer har gjort saken mer komplisert å forholde seg til.

- Jeg ville gjette at det har en sammenheng med forslaget om at inntektssystemet skal endres slik at det straffes kommuner som ikke slår seg sammen.

Ole Gustav Narud, leder Lokalsamfunnsforeningen i Norge, og ordfører i Åmot

– Folk er usikre på hva som er i ferd med å skje med rammebetingelsene og kommunenes inntekter, sier Narud.

- Retoriske knep

Mange ser ut til å tro at kommuner blir slått sammen uansett om de vil eller ikke?

– Det er åpenbart feil, svarer Narud. Han er kritisk til det han kaller bruk av retoriske knep.

Ole Gustav Narud

- Eldre menn er ressurssterke på mange måter. De er ikke bekymret over at de ikke skal få innflytelse. Ungdom og kvinner søker mot det trygge, med mindre enheter, og mot det å bevare ting som de er. Slik forklarer Ole Gustav Narud hvorfor kvinner og yngre mennesker er mer mot sammenslåing enn f. eks. eldre menn.

– Mange får folk til å tro at de ikke har noe valg. Det hører jeg også i min kommune. Men slik er det så ingen lunde.

– Noe av ordskiftet har fått en form som får folk til å tro på noe de egentlig ikke er tilhenger av. Det er en veldig lite pen del av prosessen som foregår, syns Narud.

Storebror sier ja, lillebror sier nei

Det er et vanlig mønster rundt i landet at de folkerike kommunene som Askim har høyere ja-støtte enn små kommuner som Marker, mener Narud. Hvilken vei eidsbergingene hopper er ikke godt å si ut av meningsmålingen.

– Usikkerhetsmarginene som opinion opererer med er på 4-5 prosent. Så det er egentlig uklart om det er et flertall i Eidsberg for sammenslåing. Folk er kanskje usikre på om det dreier seg om en sammenslåing med storebror Askim, eller med lillebrødrene i landkommunene rundt.