NRK Meny
Normal

Tollvesenet frykter farlig sprit

Tollvesenet frykter at en ny bølge med livsfarlig smuglersprit igjen strømmer inn i Norge.

Video nsps_upload_2009_11_12_19_26_50_321.jpg

På to måneder har tollerne beslaglagt like mye sterk smuglersprit som de har gjort de siste sju årene.

På to måneder har tollerne beslaglagt like mye sterk smuglersprit som de har gjort de siste sju årene.

Smuglerne har igjen begynt å smugle sprit i store mengder over grensen. På Svinesund stanset tollerne en polsk trailer for kort tid siden. Den inneholdt 10.000 liter smuglersprit.

– Dette er det tredje beslaget så langt i år. Det er det største beslaget siden 2002 og siden metanolsaken, sier kontorsjef ved Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen.

Inneholdt isopropanol

I tollvesenets laboratorium har de slått fast at spriten er farlig. Denne gangen var det ikke metanol - men spriten inneholder isopropanol - som blant annet finnes i spylervæske

– Du blir sjuk hvis du drikker det, sier Tollvesenets underdirektør, Mona Bekkemoen.

20.000 liter sterk sprit er beslaglagt de siste to månedene og tolldirektør Bjørn Røse er bekymret for at livsfarlig metanol er på vei inn i det norske markedet igjen.

Frykter dødsfall

– Det var slik det begynte i 2002. Tollvesenet gjorde da store alkoholbeslag på kort tid. Så dukket etter hvert metanolspriten opp og vi fikk 18 dødsfall i Norge. Vi frykter at folk begynner å glemme metanolsakene fra 2002. Vi frykter at man igjen begynner å kjøpe smuglersprit og vi frykter dødsfall, sier han.

Den farlige spriten kommer fra Øst-Europa og de siste beslagene er gjort i polskregistrerte kjøretøy.

Ved grensen er tollerne godt forberedt, for markedet blir bare mer attraktivt for de som smugler illegal sprit - snart er det jul.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kort tid på sykehjem

    Sykehjemsbeboere i Fredrikstad bor i snitt 1 år og 7 måneder på sykehjemmet. Det er langt under landsgjennomsnittet på drøyt to år. Ifølge Helsedirektoratet er det store forskjeller i oppholdstid for sykehjemspasienter, og kort botid kan bety at tilbudet ikke er tilpasset behovet.

  • – Spiller for publikum

    Sarpsborg 08-trener Geir Bakke sier at det viktigste er å spille god fotball og begeistre publikum når de møter Molde i den viktige sølvfinalen i morgen. Laget får en betydelig økonomisk gevinst og sportslige fordeler dersom de slår Molde på bortebane i morgen.