Hopp til innhold

Etterforsker TVNorge-smugling

Politiet i Halden bekrefter at de skal etterforske Erik Fallo etter TVNorge-dokumentaren der han foran åpent kamera angivelig smuglet to tonn med alkohol over grensen ved Svinesund.

Insider på Max - Erik Fallo

I tirsdagens premiere på «Insider» fikk publikum være med Erik Fallo og hans kompanjonger på smuglertur fra Tyskland til Norge.

Foto: MAX

Politimester Beate Gangås i Østfold

Politimester Beate Gangås har bedt Halden politistasjon om å etterforske smuglingen.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

– Jeg kan bekrefte at jeg har bedt politiet i Halden om å se nærmere på saken. De har også etter hva jeg vet tatt kontakt med tollvesenet, forteller politimester i Østfold, Beate Gangås til NRK.no.

Tirsdag kveld hadde TVNorge premiere på programmet «Insider» på kanalen Max. Der fikk seerne følge den beryktede spritsmugleren Erik Fallo og tre av hans kompanjonger på en smuglerreise tur/retur Tyskland, der anslagsvis to tonn sprit, vin og øl ble smuglet tilbake over norskegrensen.

Les også: Kokkvold kritiserer TVNorge-serie

Ifølge stasjonssjef Roger Johannessen ved Halden politistasjon er etterforskningen fortsatt på et veldig tidlig stadium. Han ønsker derfor ikke å uttale seg om hvilke undersøkelser som har blitt gjort, eller om de har tatt kontakt med TVNorge og Erik Fallo.

Dømt i metanolsaken

Erik Fallo

Erik Fallo smugler alkohol for åpent kamera i Max-serien «Insider».

Foto: Cornelius Poppe

Fallo ble utpekt som en av bakmennene i metanolsaken på begynnelsen av 2000-tallet, der 18 personer mistet livet etter å ha drukket illegal smuglersprit tilsatt metanol. Smugleren ble til slutt dømt til åtte års fengsel for uaktsomt drap på to personer .

Nå er Fallo igjen i politiets søkelys.

– Det er helt klart interessant for oss når folk innrømmer lovbrudd på TV, bemerker politimester Gangås.

I programmet hevdes det at Fallo & co betaler kriminelle, norskbosatte østeuropeere for å frakte bilene med smuglerspriten over grensen. Ifølge Roger Johannessen betyr ikke nødvendigvis det at hovedmennene ikke kan straffeforfølges.

– Medvirkning til smugling kan være like straffbart som selve grensekryssingen, sier stasjonssjefen – og understreker at han snakker på generelt grunnlag.

Ikke overrasket

TVNorges kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen uttalte til NRK.no på onsdag at han ikke ville bli overrasket om politiet ville fatte interesse for saken etter at programmet var sendt på TV.

– Vi ser det som helt naturlig at politiet kikker nærmere på det som er soleklare lovbrudd for åpen skjerm, sa Bergestuen, og la til:

– Men journalistene i «Insider» fulgte med som observatører og er selvsagt ikke delaktige i smuglingen. Verken juridisk eller moralsk.

Ifølge stasjonssjef Johannessen skal imidlertid politiets jurister vurdere om også journalistene kan ha gjort noe straffbart ved å filme et lovbrudd på den måten som det ble gjort i «Insider».

NRK.no har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra Erik Fallo.

Kulturstrøm