Kokkvold kritiserer TVNorge-serie

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener TVNorge leverer et svakt journalistisk produkt i programmet om spritsmugleren Erik Fallo.

Insider på Max - Erik Fallo

I tirsdagens premiere på «Insider» fikk publikum være med Erik Fallo og hans kompanjonger på smuglertur fra Tyskland til Norge.

Foto: MAX

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener TVNorge feiler i sitt forsøk på å avdekke smuglerbransjen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I premieren av kanalens nye dokumentarserie «Insider» som ble sendt på Max tirsdag kveld, fikk seerne følge den drapsdømte spritsmugleren Erik Fallo på en tur fra Tyskland til Norge der han og tre kompanjonger smuglet anslagsvis to tonn med sprit, øl og vin over grensen.

I introduksjonen til programmet forteller programleder Stein Morten Lier at poenget med dokumentaren er å skildre viktige samfunnsutfordringer fra innsiden, og blant annet vise hvor enkelt det er å smugle varer over grensen og inn i Norge.

Kritikkverdig

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener imidlertid ikke at gårsdagens program bidro til å avdekke noen ny kunnskap om smuglerbransjen.

– For å være ærlig forstår jeg ikke hensikten med dette programmet, det er ingen ting nytt som kommer frem. Alle vet at det smugles på denne måten, og vi leser nesten hver dag i avisene i hvilket omfang det er snakk om, sier Kokkvold til NRK.no.

– Jeg synes det er spesielt kritikkverdig at de velger å følge en straffedømt smugler på denne måten uten å stille ham noen kritiske spørsmål. Programmet er ikke akkurat noen journalistisk prestasjon, mener han.

Dømt i metanolsaken

Erik Fallo

Erik Fallo smugler alkohol for åpent kamera i MAX-serien «Insider».

Foto: Cornelius Poppe

I 2002 mistet 18 personer livet etter å ha drukket smuglersprit som inneholdt metanol. Erik Fallo ble til slutt dømt for uaktsomt drap på to av disse personene . Kokkvold forstår at de pårørende nå reagerer på måten Fallo blir fremstilt i TVNorge-dokumentaren.

Han mener også at kanalen ikke lykkes i god nok grad med å få frem at smugling er et stort samfunnsproblem.

– Smugling er noe ganske mange nordmenn bedriver i større eller mindre grad, uten at de ser på seg selv som kriminelle. Når Fallo sier at han gjør dette for å peke nese til den norske stat, sitter nok mange seere og er enige, tror generalsekretæren.

Stor samfunnsverdi

Kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Svein Tore Bergestuen, er imidlertid ikke enig i Kokkvolds kritikk.

– Det er ikke vanskelig å forstå at pårørende og ofre for Fallos kriminalitet reagerer. Enhver kriminell som får oppmerksomhet i media har ofre som rammes. Vi mener likevel at verdien av å vise fram hvordan denne smuglerligaen opererer er stor, sier han til NRK.no.

Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen i TVNorge er ikke enig i Kokkvolds vurderinger av programmet.

Foto: Kilian Munch

Bergestuen forteller videre at han stort sett er enig i Kokkvolds vurderinger, men tror at det i dette tilfellet er fortellerformen på et program som «Insider» som er uvant.

– Det er klart det har en hensikt å vise hvordan kriminelle kjører tonnevis med alkohol over åpne, norske grenser. Og ikke minst er det interessant å høre hvordan Norges mest kjente smugler tenker og handler, mener kommunikasjonsdirektøren.

Han legger til at det i programmet er et intervju med Fallo der det problematiseres at han setter seg selv over norsk lov.

– Vi synes dette er en interessant sak, og det synes tydeligvis også VG. Vi håper at dette kan sette i gang en debatt om smugling, og det har vi for så vidt klart, uttaler Bergestuen.

Politiet vurderer etterforskning

Per Edgar Kokkvold mener på sin side at det som nå er interessant, er hva politiet velger å gjøre i forhold til Erik Fallo og TVNorge i ettertid. Spørsmålet er om journalistene som lagde programmet også kan ha begått lovbrudd ved å delta på smuglerturen.

Det har onsdag formiddag ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra politimester Beate Gangås i Østfold, men hun uttalte til Aftenposten tirsdag kveld at hun måtte vurdere om politiet skulle gå videre med saken etter å ha sett programmet.

Bergestuen frykter imidlertid ikke at dokumentaren vil få noen juridiske følger for TVNorge.

– Vi ser det som helt naturlig at politiet kikker nærmere på det som er soleklare lovbrudd for åpen skjerm. Men journalistene i «Insider» fulgte med som observatører og er selvsagt ikke delaktige i smuglingen. Verken juridisk eller moralsk.

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)