Hopp til innhold

- Ikke slutt med å kjøpe Hvaler-reker

At WWF gir rekene langs den svenske vestkysten rødt lys betyr ikke at folk må slutte å kjøpe norske reker, mener sjefen for Fjordfisk i Hvaler.

Kurt-Allan Hansen
Foto: Birger Kjølberg / NRK

Daglig eier Kurt Allan Hansen sier WWFs røde lys for skandinaviske reker er en politisk aksjon som ikke burde ramme andre enn svenskene.

Etter at WWF satte rekene opp på listen over utrydningstruede arter, har det ført til at svenske matkjeder fjerner rekene fra sortimentet. Og det som gjelder i Sverige bør

Det fins ikke noen god grunn til ikke å spise hverken Haler-reker, eller reker fra Mandal eller Kristiansand.

Kurt Allan Hansen, daglig leder Fjordfisk AS

også gjelde i Norge, siden det i hvert fall for Hvaler-fiskernes del er reker fra samme bestand, sier Arild Skedsmo, som er fagsjef i Verdens naturfond i Norge.

– Vi anbefaler å ikke kjøper reker fra norsk del av Skagerak nå.

Enige om dårlig svensk forvaltning

Rekevinter, Oslofjorden

Svensk rødlisting til tross – rekene fra samme bestand som fiskes i Norge forvaltes bærekraftig, mener daglig leder på Fjordfisk i Hvaler.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Organisasjonen setter et rødt lys ved svensk reke fordi de mener forvaltningen er for dårlig. Det siste er Kurt Allan Hansen enig i, men han mener det ikke er grunn til å slutte å handle reker fra den samme bestanden, fisket på norsk side. For den er ikke truet, mener fiskemottakets leder.

– Vi kan ikke få noe ødelagt på grunn av en svensk fiskeriforvaltning som ikke fungerer. I hvert fall ikke så lenge bestanden ikke er truet.

– En politisk handling

Hansen tolker naturfondets bruk av Det Røde Lyset som en politisk markering, for å få gjennomslag.

– De har prøvd å få trykk på de svenske myndighetene for å få forandret politikken, men har ikke lykkes. Myndighetene har ikke hørt på dem. Så nå rødlister de rekene for å få noen til å reagere. [red. anm. rekene er ikke rødlistet, men lagt i gruppen "rødt lys" på svensk WWFs sjømatguide. Det vil ikke si at den er utrydningstruet, men at WWF anbefaler forbrukere å styre unna]

– Det fins ikke noen god grunn til ikke å spise hverken Haler-reker, eller reker fra Mandal eller Kristiansand.