Hopp til innhold

Fem centimeter med snø skapte trafikkaos på E6

Flere vogntog fikk trøbbel på glatte vinterveier i Østfold. Lastebileierforbundet mener det er en skandale at Statens vegvesen ikke var bedre forberedt.

Lange køer på E6 i Østfold

LANGE KØER: Trafikken har knapt gått fremover på E6 i Østfold morgentimene onsdag.

Foto: Stein Ove Korneliussen/NRK

– Det er direkte farlig. Det er urovekkende og skremmende at dette skjer hvert eneste år, sier Johan Kristian Bjerke.

Han er regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund i Oslo, Akershus og Østfold.

Sent tirsdag kveld begynte snøen å dale. Det kom ikke store mengder, men fem centimeter med snø og kuldegrader har skapt store trafikale problemer i Østfold.

Verst har det vært på E6 natt til onsdag og hele onsdag formiddag. Spesielt på strekningen mellom svenskegrensa og Sarpsborg.

Svært mange vogntog har kjørt av veien, parkert på vegskulderen eller blokkert avkjøringsramper på grunn av det glatte føret.

Det skapte flere kilometerlange køer.

– Det kommer minimalt med snø og det blir noen få minusgrader, så blir den mest trafikkerte veien ut og inn av Norge trafikkfarlig, fordi beredskapen er altfor dårlig. Det saltes altfor sent og for lite, sier Bjerke.

Et vogntog blir berget ved avkjøringen til Svinesundparken.

Flere vogntog fikk problemer ved avkjøringsrampen til Svinesundparken i Halden.

Foto: Stein Ove Korneliussen/NRK

Tre timers ventetid på berging

Bilbergerne har hatt et svært travelt døgn. De første meldingene om utforkjøringer begynte å komme tirsdag kveld.

Redningsverket AS har hatt godt over 100 oppdrag bare i Østfold og Follo.

Driftsansvarlig for lettberging og transport, Håvard Hoel, forventer en dobling i oppdrag i løpet av dagen. Han sier folk må belage seg på ventetid opptil tre timer.

– Noen får hjelp fortere, mens andre må vente litt. Vi ringer samtlige kunder når oppdragene kommer inn og informerer om ventetiden for å finne ut om de kan legge igjen nøkkelen for å gjøre andre ting, så tar vi av oss bilen i mellomtiden.

Onsdag ettermiddag har køene endelig løst seg opp på E6 i Østfold.

Sendte ut alle tilgjengelig mannskaper

Både vegtrafikksentralen og politiet oppfordret tidlig onsdag morgen alle trafikanter til å beregne god tid og holde avstand til andre kjøretøy.

Lange køer på E6 ved Halden

Køene sto på E6 mellom Sarpsborg og Halden til langt utover ettermiddagen onsdag.

Foto: Stein Ove Korneliussen/NRK

Statens vegvesen kalte ut mannskaper tirsdag kveld.

Det kom et snøfall i går, som viste seg å være mye kraftigere enn varslet. Derfor kom entreprenøren for sent i gang med tiltak, noe som bidrar til å forsterke problemene, sier byggeleder Kim Eirik Kongshaug i Statens vegvesen.

Ifølge Meteorologisk institutt kom det mellom 2 til 4 millimeter nedbør i Østfold natt til onsdag. Det tilsvarer 5–6 centimeter snø.

Temperaturen spilte heller ikke på lag med entreprenørene.

Temperaturen falt fra minus to til minus tolv grader i løpet av kvelden. Da får saltet veldig begrenset funksjon, og disse problemene har forplantet seg videre til i dag ved at det har dannet seg en såle av is på vegen som er vanskelig å fjerne, sier Kongshaug.

Han innrømmer at entreprenøren kom for sent i gang med arbeidet på E6.

E6 mellom Svinesund og Oslo har standard som tilsvarer at vegen skal være bar, og ved en værhendelser skal entreprenøren ha tilstrekkelig mannskap og utstyr til å gjenopprette standarden, så langt det er mulig. Her burde tiltakene kommet i gang raskere.

Regionsjefen i Norges Lastebileier-Forbund reagerer på at Statens vegvesen sier at de har all tilgjengelig mannskap ute, og mener de må ta grep og sørge for at beredskapen og utstyret er på plass.

– Når den mest trafikkerte veien etter 12 timer fremdeles ikke er svart asfalt, så kan det umulig være den standarden som vi kan forvente at Statens vegvesen legger seg på, sier Bjerke.

Les også Har teke rekordmange ruskøyrarar

dyyAGeqQAqA

Les også Fikk feilmelding på missil: Stengte E6 og flystasjon

Politi og bombegruppe på plass ved Rygge flystasjon