Hopp til innhold

Spår sentrumsdød med 500-kronersgrensen

Tollgrensen for kjøp av varer fra utlandet foreslås å øke fra 200 til 500 kroner. Det

Forenklet tollbehandling

I statsbudsjett foreslås det at man kan handle fra utenlandske nettsteder for 500 kroner uten å betale avgifter.

Foto: Kim Jansson / NRK

200-kronersgrensen gjør at nordmenn må betale merverdiavgift, og i noen tilfeller toll, på varer kjøpt i utenlandske nettbutikker.

Butikkarbeider Lise i Presangen

Lise Pettersen i butikken Presangen er skuffet over forslaget.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Nå foreslår regjeringen å øke beløpet til 500 kroner. Frakt- og forsikringskostnader skal nå regnes med i beløpsgrensen, slik de alminnelige tollverdireglene er.

– Jeg synes det er ille at regjeringen går for det, for det er da større sjanse for at flere og flere handler på nett. Da blir det også færre butikker, sier, Lise Pettersen, som er butikksjef i Presangen i Fredrikstad.

– Vi må tenke på norske arbeidsplasser. Vi har ikke veldig høy arbeidsledighet i Norge, men det kan jo da bli en realitet. Da vil all inntjening gå til utlandet der de fleste nettstedene er, sier hun videre.

NHO: – Vondt å drive butikk

Leder av NHO Østfold, Espen Evensen, mener tollendringene byr på store problemer for mange butikker.

– Det blir en enorm utfordring for alle handelsbedriftene som lever nettopp av disse varene på noen hundrelapper, som blant annet gjør at det er liv i sentrum og at det er forretninger på gateplan.

– Østfold er allerede utfordret av grensehandelen, og dette kommer på toppen av det. Derfor er jeg bekymret for hva det kan ha å si for den vanlige handelen for noen hundrelapper. Det blir vondt å være handelsdrivende i Østfold, sier Evensen.

Rett i lommeboken

NHO, Espen Evensen

Espen Evensen i NHO frykter at butikker i østfoldbyene må stenge.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Butikkeiere mener man graver sin egen grav med forslaget, mens noen tror at selv store kjeder kan få det tøft.

– Dette er enkle politiske poeng som går rett inn i lommen på forbrukeren. Dette utfordrer hele handlingsmønsteret og hele bysentrum slik vi kjenner det som forbrukere, sier Evensen.

Han mener problemet er at Norge ikke tjener på netthandelen siden man hverken får europeisk eller norsk moms, noe forbrukeren bør være klar over.

– Det er veldig lett å tenke på sin egen lommebok, det gjør vi aller fleste, også i andre sammenhenger. Hvis man tenker litt lenger blir det fryktelig kjedelig å være i et tomt bysentrum i fremtiden også, sier Evensen.

SE VIDEO: Hever avgiftsfri importgrense

Hever avgiftsfri importgrense