Hopp til innhold

Slik kan netthandel ta av hvis «bremseklossen» forsvinner

Hvis grensen for å handle tollfritt på nett økes fra 200 til 500 kroner, vil tollhandelen nær doble seg, ifølge beregninger. Virke vil gå motsatt vei.

Forenklet tollbehandling

ENORME MENGDER: Enorme mengder store og små pakker som nordmenn har bestilt på nettet fra utlandet skal vurderes av Tollvesenet.

Foto: Kim Jansson / NRK

Folk handlet varer på nett fra utlandet for 1,3 milliarder i måneden i fjor høst, ifølge Virke, organisasjonen som representerer en stor del av handelsnæringen i Norge. Torsdag sa også flere banker og kredittkortselskaper til NRK at netthandelen eksploderer.

En undersøkelse Norstat gjorde for IT-selskapet Creuna før jul tyder på at handelen vil øke med rundt 200 millioner kroner per måned i 2014, ifølge Dagens IT.

Men én bremsekloss er det - 200-kronersgrensen, som er maksbeløpet du kan handle for uten å betale moms for varen.

Den norske 200-kronersgrensen har stått stille siden 1975, og mange ivrer for å øke beløpet. Hvis det skjer, tror Creuna at netthandel virkelig kommer til å ta av.

Tre milliarder

Jon Aspelund

KONTROLLØREN: Jon Aspelund ved tollavdelingen på tollkontoret Alnabru sørger for at norske netthandlere betaler det de skal.

Foto: Tollvesenet
 Harald Jachwitz Andersen

VIL KUTTE: – Allerede i dag anslår vi at 200-kronersgrensen koster Norge 5000 arbeidsplasser i butikkene. Fribeløpet bør ned, og helst til null, sier Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke.

Foto: Virke / Virke

En økning til 500 kroner kan gi et hopp fra 1,3 til 2,27 milliarder per måned, mens tollfrie varer opp til 1000 kroner kan gi nesten tre milliarder kroner i månedlig utenlandshandel på nett, viser Creunas beregninger.

Høyre/Frp-regjeringen varslet i sin regjeringsplattform at de vil «heve grensen for tollfri import». Frp har tidligere snakket om å heve grensen til 1000 kroner, mens Høyre har foreslått en økning til 400 kroner.

I en e-post til NRK skriver Finansdepartementet at de nå vurderer konsekvensene av en økning. Regjeringen vil presentere eventuelle endringer i neste statsbudsjett.

– Netthandelen fra utlandet har økt voldsomt over flere år, men vi merker at den har økt spesielt mye det siste året, sier kontorsjef Jon Aspelund ved Tollvesenet i Oslo og Akershus til NRK.

– Det er en voldsom økning, både av lovlige og ulovlige forsendelser, forteller han.

Posten: 30 prosent økning

Enorme mengder store og små pakker som nordmenn har bestilt i utlandet skal vurderes av Tollvesenet.

– Det skal komme opp mot 100.000 sendinger fra utlandet som folk har bestilt på nettet hver dag. Tallet kan være enda høyere før jul, forteller Aspelund.

Forsendelsene er i all hovedsak til norske privatkunder, og fraktes med flere transportselskaper.

Ett av fraktselskapene, Posten, opplyser til NRK at de fra 2012 til 2013 hadde en økning på vel 30 prosent på pakker fra utlandet under den såkalte 200-kronersgrensen.

Slike forsendelser, hvor varens verdi er under to hundrelapper, slipper mottaker å betale moms på i Norge.

Vil ha nullgrense

Virke er bekymret over den økte netthandelen fra utlandet. I stedet for å heve tollgrensen, mener de økningen krever helt motsatt medisin.

– Den økte netthandelen vil særlig gå ut over små faghandler i landet, sier Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke.

– Allerede i dag anslår vi at 200-kronersgrensen koster Norge 5000 arbeidsplasser i butikkene. Fribeløpet bør ned, og helst til null, sier Virke-direktøren.

Forbrukerrådet vil ikke stille til et intervju med NRK om den tollfrie grensen.