Hopp til innhold

Slurver med sikring mot lyn og torden

Mer finelektronikk og dyrt hjemmeutstyr til tross - nordmenn slurver med å sikre seg mot lyn og torden.

Lyn

I fjor utbetalte forsikringsselskapene 485 millioner kroner i erstatninger etter lynskader. Til sammenligning ble det utbetalt 114 millioner kroner i 1997.

Foto: Kaia Larsen / Scanpix/AP

I juli i fjor var det i gjennomsnitt 3 550 lynnedslag hver eneste dag i Norge. I hele juni i år var det rundt 8 000 nedslag, det samme som i fjor, ifølge Sintef.

– Det er kombinasjonen av varm og fuktig i luft, og at bakken er blitt oppvarmet, som fører til så høy lynaktivitet i juli og august, sier lynforsker Frank Dahlslett ved Sintef til Newswire.

 Sterk økning i forsikringsutbetalingene

De økonomiske skadene av lynnedslag er mye større enn før i tiden, og spesielt finelektronikk er utsatt.

I fjor utbetalte forsikringsselskapene 485 millioner kroner i erstatninger etter lynskader. Til sammenligning ble det utbetalt 114 millioner kroner i 1997.

Antallet branner forårsaket av lyn har gått kraftig ned på disse ti årene. Men mer kostbart elektronisk utstyr blir ødelagt.

– Folk flest har mer og dyrere elektronikk enn før. Derfor er det blitt enda viktigere å beskytte seg mot lynskader, sier sjefingeniør Runar Bache i If Skadeforsikring. 

sikringsskap

Utladningen av elektrisk spenning ved et lynnedslag er vanligvis så stor at et finvern i stikkontakten ikke er nok. Det er en god investering å få en elektriker til å montere overspenningsvern, mener forsikringsselskapene.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Vær forberedt !

Flat-TV og datautstyr blir ofte totalskadet etter overspenning som følge av lynnedslag.

– Det er ikke alltid nok å dra ut kontakten til strømforsyningen, slik vi er vant med. Man bør også ta ut kablene til TV, bredbåndstelefon og internett når tordenværet kommer, ifølge Bache.

If Skadeforsikring advarer mot billig lynvern som settes i stikkontakten, og Bache anbefaler å få installert overspenningsvern i sikringsskapet og finvern som kan settes i stikkontakter der du kobler til spesielt ømfintlig elektronikk.

Tåler lite

Vernet i sikringsskapet er et grovvern som beskytter mot overspenninger i ledningsnettet, mens finvernet sørger at det elektroniske utstyret får ekstra beskyttelse.

– Det er ikke nok å bare montere finvern i stikkontakten, slik mange butikker selger. Det er en god investering å få en elektriker til å montere overspenningsvern, sier Bache.

Utladningen av elektrisk spenning ved et lynnedslag er vanligvis så stor at et finvern i stikkontakten ikke er nok.

Også i år vil mange komme hjem fra sommerferie og få seg en ubehagelig overraskelse.

– Om du ikke rekker å få installert overspenningsvern før du reiser, er det ekstra viktig å trekke ut kontakter, antenner og kabeltilkoblinger, sier Runar Bache i If Skadeforsikring.