Hopp til innhold

Slik skal de fredede byggene reddes

Fylkeskonservatoren vil prøve nye metoder for å redde Kongegården i Halden og Gernergården i Moss.

Kongegården i Halden

Kongegården i Halden synker. Noe må gjøres raskt sier Roar Murtnes fra fylkeskonservatoren.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen/NRK

Roar Murtnes

Roar Murtnes fra fylkeskonservatoren i Østfold.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Fylkeskonservatoren i Østfold bruker store summer på å redde fredede bygninger som er i ferd med å synke.

Roar Murtnes fra fylkeskonservatoren mener at nasjonale verdier står på spill når det graves og pukkes rundt gamle verneverdige bygninger – som hviler på tømmerflåter.

– Når man graver i områder som dette må man være veldig forsiktig med pukkingen, og helst ikke pukke i det hele tatt, for det viser seg at det drenerer ut grunnvannet og gjør at dette synker. Da vil dette tømmeret eksponeres for oksygen og det går ikke, sier han.

Murtnes etterlyser nå en statlig informasjonskampanje for landets kommuner.

– Det er viktig at kommunene får informasjon og opplæring i hvordan man skal gå frem med gravearbeider i slike utsatte områder.

Risikerer å revne

Både Kongegården i Halden og Gernergården i Moss står på gyngende grunn – og har så store setningsskader at de i verste fall risikerer å revne.

Roar Murtnes forteller at de nå vurderer nye metoder for å redde de to fredede byggene. Redningen kan bli å støpe betongsøyler ned i grunnen.

– Den løsningen som ser ut til å peke seg ut nå er at begge bygningene må gjennom en refundamentering. Det betyr at man bruker et spesielt utstyr til å borre opp masse fra mange meter under huset, pumper det opp og injiserer betong.

Kan brukes flere steder

Metoden er tidligere brukt på Brygga i Bergen, men det blir første gang i Østfold.

– Siden disse bygningene er fredet, så har den norske staten bestemt at disse bygningen i teorien skal tas vare på til evig tid. Da er det vårt ansvar å sørge for at det skjer. Det er store og voldsomme tiltak det er snakk om, men vi må gjøre det vi kan, sier Murtnes.

Blir metoden en suksess kan dette kanskje også bli løsningen for andre gamle bygninger som er fundamentert på tømmeflåter – som i Gamlebyen i Fredrikstad.

– Det blir veldig interessant når disse tiltakene er gjennomført på de to bygningene vi snakker om her. Når vi ser hvordan det blir, så kan det bli noe å lære av for andre.