NRK Meny
Normal

Sivilforsvaret jakter på damer

Sivilforsvaret trenger flere damer og har sendt ut varsel om tjenesteplikt til 150 kvinner i Østfold.

Sivilforsvaret søker ved Alnaelva

TRENGER KVINNER: Sivilforsvaret vil ha flere kvinner og vil nesten tredoble antallet i Østfold.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Målet er å tredoble andelen fra 11 prosent til opp mot 30. Innført allmenn verneplikt for kvinner gjelder nemlig også sivilforsvaret.

– Det er Stortinget som pålegger oss å bestrebe å få andelen kvinner opp til 30 prosent. Og da må vi ta i litt. I de store byene er vi greit dekket, men i Indre Østfold trenger vi mange flere damer, sier Jan-Egil Henriksen, nestkommanderende i Sivilforsvaret i Østfold.

– Blir sendt på grunnkurs

Nå har de bedt Forsvarets personell- og vernepliktssenter om å finne fram til 150 damer fra 25-års alder som kan være egnet. De har oppmøteplikt hos Sivilforsvaret i Sarpsborg 11. juni.

Sivilforsvaret rekruterer kvinner

Jan-Egil Henriksen i Sivilforsvaret i Østfold innkaller 150 damer til tjenesteplikt.

Foto: Merete Kildahl / NRK

– Her blir damene informert om tjenesten, får en liten legesjekk og blir intervjuet. Hvis de er egnet, blir de sendt på et tre ukers grunnkurs på Sivilforsvaret kompetansesenter, forteller Henriksen.

Han sier at selv om tjenesten er en plikt alle kan pålegges, vil de utvise skjønn.

Hovedoppgaven til Sivilforsvaret er å støtte nødetatene i Norge. I Østfold innebar det i fjor mest bistand rundt skogbranner.

– Varer maks et døgn

– Da fikk vi 12 forespørsler og de fleste varte i maks ett døgn, så det er ikke snakk om å være lenge borte fra familie og jobb.

Sivilforsvaret tilbyr opplæring i blant annet førstehjelp, søk, brannslokking og bistand til å rydde for eksempel oljesøl ved kysten.

– Vi ønsker jo at våre tjenestepliktige skal få noe igjen for å stå i tjenesten. Opplæring og kunnskap er en del av det, sier Henriksen.

Han håper alle de innkalte damene tar utfordringen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utforkjøring i Fredrikstad

    En bil har kjørt utfor veien i Veumveien i Fredrikstad. Ifølge politiet var det én mann i bilen. Han klager over smerter, men politiet vet ikke hvor alvorlig skadd han er.

  • Etterlyser støtte til O-VM

    Arrangørene av VM i orientering i Østfold 2019 er fortvilet over at de så langt ikke har fått løfte om økonomiske støttet fra regjeringen. Ordførerne i Østfold går sammen om å etterlyse støtte, sier ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække.

    Ellen Solbrække, ordfører i Rakkestad
    Foto: Bjørn Ruud