NRK Meny
Normal

Sier nei til å velge nytt kontrollutvalg

Haldens ordfører mener det er unødvendig å velge helt nytt kontrollutvalg, og vil kun erstatte kvinnelig leder, som trakk seg.

Halden kommune rådhuset

SUPPLERER KONTROLLUTVALGET. Flertallet i Halden kommunestyre vil gå inn for å få innvalgt en kvinne som erstatning for lederen som trakk seg i fjor høst.

Foto: Rainer Prang / NRK

Diskusjonen om sammensetningen av kontrollutvalget i Halden har pågått siden i fjor høst, da daværende leder av utvalget Mette Rakeng Karlsen (Ap) trakk seg fra alle politiske verv.

I desember i fjor fritok et enstemmig kommunestyre Aps John Østensvig for i alt åtte politiske verv, og godkjente at han overtok ledelsen av kontrollutvalget. Det ble også gjenvalg og nyvalg av andre medlemmer til utvalget i samme kommunestyremøte.

Vedtaket viste seg å være ulovlig, og fylkesmannen tvang kommunen til å foreta nytt valg.

Opposisjonen dukket igjen opp med forslag på John Østensvig i kommunestyret i februar i år, men denne gangen ville ikke flertallet i kommunestyret frita ham.

Etter gruppemøter trakk Østensvig søknaden om fritak og saken ble utsatt.

Les også:

Thor Edquist

FORNØYD MED UTVALGET. - Kontrollutvalget fungerer bra og det er ingen grunn til nyvalg. Det er derfor suppleringsvalg som vi vil gå for, sier Edquist.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

- Vil supplere - ikke velge nytt

I Halden kommune er det opposisjonen som utgjør flertallet av det fem representanter sterke kontrollutvalget, og det er også en leder fra opposisjonen i utvalget.

Mette Rakeng Karlsen (Ap) var leder for utvalget, men trakk seg fra alle politiske verv høsten 2012.

Da satt Jan Moen (H) og Inger Haugene (Sp) fra posisjonen, og Egil Lund Pettersen (Frp) og Odd Riise (Ap) fra opposisjonen tilbake i det opprinnelige utvalget valgt etter kommunevalget i 2011.

I forslaget fra opposisjonen i desember i fjor, ble Egil Lund Pettersen fjernet og han ble erstattet med Anna Marie Evensen fra Frp, mens Moen, Haugene og Riise ble gjenvalgt. John Østensvig (Ap) skulle ifølge opposisjonens ønske bli leder.

Ordfører Thor Edquist (H) sier saken om kontrollutvalgets sammensetning ikke kommer opp i kommunestyret før i mai. Han mener det ikke er nødvendig at hele kontrollutvalget skal velges på nytt.

- Arbeiderpartiet har ikke kommet med noen valgbar kandidat foreløpig. Men i og med at kontrollutvalget fungerer bra er det ingen grunn til nyvalg. Det er defor suppleringsvalg som vi vil gå for, sier Edquist til NRK.no.

Les også:

Per-Kristian Dahl

TAR STILLING FØR MAI-MØTET. - Hva som vil skje av en eventuell behandling av kontrollutvalget i mai måned, vil det bli tatt stilling til før dette møtet avholdes, sier Halden Arbeiderpartis Per Kristian Dahl.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Tar stilling før kommunestyret i mai

NRK har spurt Arbeiderpartiets gruppeleder, Per Kristian Dahl, hvordan han stiller seg til at posisjonspartiene nå vil gå inn for et suppleringsvalg, og om opposisjonen fortsatt ønsker seg et nyvalg av hele utvalget.

Dahl er også spurt om hvem partiet kan komme til å fremme som kvinnelig kandidat ved et suppleringsvalg, og om det er aktuelt å klage til Fylkesmannen i Østfold, dersom det ikke blir et nyvalg av utvalget.

Da det var valg til kontrollutvalget i 2007 trakk den daværende opposisjonen seg fra utvalget, og det haglet beskyldninger om "skittent spill", knyttet til det opposisjon hevdet var utidig innblanding av posisjonen (Ap, SV og Krf) knyttet til ledervalget.

I årene 2007-2011 bestod kontrollutvalget i Halden kommune av to fra Arbeiderpartiet og en fra Rødt etter at opposisjonen boikottet utvalget .

På forespørsel om hvordan Halden Arbeiderparti stiller seg til sammensetning av kontrollutvalget, og om det kan være aktuelt å boikotte utvalget, svarer Dahl.

- Som kjent ble saken angående kontrollutvalget utsatt i forrige kommunestyremøte av et enstemmig møte. Saken er ikke satt på sakskartet til møtet den 4. april.

Hva som vil skje av en eventuell behandling av kontrollutvalget i mai måned, vil det bli tatt stilling til før dette møtet avholdes. Utover det har jeg ingen kommentarer til de problemstillingene som fremkommer her, skriver Dahl i en epost til NRK.no.

Les også:

Ikke valgt for fire år

Kommuneloven § 77 pålegger kommunestyret å opprette et kontrollutvalg, som skal føre det løpende tilsyn og kontroll med den kommunale forvaltningen på vegne av kommunestyret.

Kontrollutvalget skal blant annet påse at kommunen har en forsvarlig revisjonsordning.

Kommunestyret får seg forelagt kontrollutvalgets rapporter og tar stilling til oppfølging. Utvalget kan ikke overprøve politiske prioriteringer.

I motsetning til valg av kommunestyre- og formannskapsrepresentanter, samt valg til andre utvalg og nemder, er ikke kontrollutvalget uten videre valgt for fire år.

Dersom et flertall i kommunestyret mener utvalget fungerer bra, får det sitte, men om utvalget ikke fungerer etter intensjonene kan det bli nyvalg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.