NRK Meny
Normal

Satser milliarder langs polsk strand

Nordmenn bygger 4000 ferieleiligheter langs polsk strand. Tror Polen kan bli det nye Danmark.

Haakon Sæter

Haakon Sæter trives godt i norsk skjærgård, her på hytta på Skjæløy. Men nå satser han stort langs en polsk strand.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Første gang jeg kom dit sa jeg bare «wow». Er det mulig å være så vakkert, med sand du nesten finner på Bahamas, forteller Haakon Sæter.

Så langt har det gått veldig bra og det tror jeg det skal fortsette med.

Haakon Sæter

2000 mål med tomter

Han er en av flere nordmenn som har investert i en 2,5 kilometer strandlinje ved den polske byen Mielno, ikke langt fra Gdansk.

Vi er på verandaen på hytta utenfor Fredrikstad, og flere bilder fra prosjektet ruller over dataskjermen.

På bildene dukker hvite strender, moderne leiligheter og trendy nabolag opp i det som har vært en badeby fra 1800-tallet, da som tysk badeby.

Dune i Polen

Det er ikke spart på noe for de polske leilighetene som nå bygges ut i Mielno.

Foto: Atom Spitzenklasse AS

Det var Dagens næringsliv som først skrev om utbyggingen.

Så langt Sæter og de andre investorene bygget ut for 400 millioner kroner ikke langt fra den tyske grensen, men når hele komplekset står ferdig betyr det 4000 leiligheter og til en prislapp opp mot åtte milliarder.

Selv ble han og Tormod Stene-Johansen gjennom selskapet Atom Spitzenklasse AS med i årsskiftet 2004-2005, etter å ha besøkt Sæters fetter, Stein Knutsen. Han hadde sagt opp jobben for å utvikle området og kjøpte tomter i 2000.

Totalt er det 2000 mål med tomt som nå skal bygges ut, hovedsakelig til polakker som vil nær kysten.

– Fra Norge kjenner vi igjen knappeheten til kyst og hvis du ser på Polen, er det beregnet at det er en centimeter strand per innbygger i landet. Vi tror derfor at det kommer til å bli en stor etterspørsel.

Mielno

Langs den 2,5 kilometer lange stranden vil det på sikt stå ferdig 4000 leiligheter.

Foto: Atom Spitzenklasse AS

Sæter legger ikke skjul på at dette er et uoppdaget område for nordmenn enn så lenge, og at polakkene setter pris på de hvite strendene, alle menneskene i området og det flott vannet.

– Vi nordmenn har litt steriotypt syn på polakker. Vi forbinder dem ofte med jordbær og nærmest som asketer. Men Polen er et land med flott infrastruktur og med arbeidsomme, kompetente folk, skryter han.

Polen fremfor Danmark

Selv om de nå har henvendt seg til det polske markedet, tror han nordmenn etterhvert vil få øynene opp for den polske kystlinjen.

Flere nordmenn vil nå gå inn med milliarder i ukjent badeby i Polen.

– Jeg tror nok de kanskje vil velge Polen fremfor Danmark som både er et billigere land å ferie i og har flottere strender.

Det første komplekset som nå er ferdig heter «Dune» og består av 110 leiligheter. Og ifølge Sæter har salget gått over all forventning.

Selv om det er et gigantprosjekt, investeres det fornuftig.

– Vi må jo følge etterspørselen så vi ikke tar for stor risiko, og vi vil følge nøye med på markedet. Så langt har det gått veldig bra og det tror jeg det skal fortsette med.

Selv har han allerede sikret seg en leilighet lang de hvite sanddynene.

Kvadratmeterprisen per leilighet er på mellom 15-40 tusen kroner. Det betyr at man kan få seg en fin leilighet ved stranden for 750.000 kroner.

Hver dag besøker rundet 120.000 turister badebyen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.