NRK Meny
Normal

Såret over hets i Askim

Både leder av muslimsk kultursenter i Askim, Imran Khan, og byens ordfører Thor Hals er sjokkert over ordbruken i protestene mot et nytt kultursenter i byen.

Muslimsk kultursenter Askim

Muslimsk kultursenter i Askim planlegger nå å utvide der de holder hus i dag.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Før jul ble det kjent at muslimsk kultursenter i Askim trenger større plass og at det ble arbeidet med planer om et nybygg. Det førte de en del sterke reaksjoner, presentert gjennom sosial medier.

Denne uken ble det klart at planene om nybygg er lagt på is. Ordfører Thor Hals konstaterer at grunneieren og muslimsk kultursenter ikke har klart å bli enige.

– Det har vært noen endringer i forutsetningene i forhold til tidligere inngåtte avtaler, med blant annet noen boliger som skulle bygges osv. Her er det egentlig helt bilaterale forhold som gjør at de ikke lenger er enige om en intensjonsavtale, konstaterer Hals.

Han har også fått med seg at det har vært mye støy om saken.

Hindrer integrering

– Det jeg ikke liker, er den ordlyden og den måten dette har fått støy på i lokalsamfunnet, den liker jeg lite, sier ordføreren.

– Hva tenker du om at de har mottatt trusler?

– Jeg synes ikke det er noe all right. Det er klart at når man tilspisser polemikken, man tilspisser måten å være overfor hverandre på, så fremprovoserer man bare at man går mer og mer i posisjoner og får ikke den integreringen og forståelsen for hverandre som vi optimalt ønsker, sier Hals.

– Her er det nok litt uheldig det som kom ut i utgangspunktet at det skulle bli så stort. Det var ikke det som var muslimsk kultursenters intensjon å bygge så stort som det kom fram i sakspapirene fra administrasjonen, avslutter han.

Fullblods askiminger

Imran Khan

Leder av muslimsk kultursenter, Imran Khan, kan fortelle om sterke reaksjoner.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Leder av muslimsk kultursenter, Imran Khan, er sjokkert over den massive motstanden og de verbale angrepene både unge og gamle muslimer har møtt den siste tiden.

– Det er utrolig sårende. En ting er at man kan forvente det i storbyer, men i et lite samfunn der vi er vokst opp? Vi er fullblods askiminger. Vi er oppvokst her, vi er født her, våre barn bor der. Vi har bodd der i alle år, drevet med idrett lavt nivå og høyt nivå, Vi er en del av Askim, mener Khan.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange til Sykehuset Østfold

    Sykehuset Østfold har i helgen hatt stor pågang av pasienter. Bare på akuttmottaket kom det over 90 pasienter på lørdag og 95 pasienter søndag. Noe som er langt over vanlig pågang i helgene som er rundt 70 pasienter om dagen.

  • Strid om trefelling

    Byantikvaren i Fredrikstad Vegard Lie mener det er et stort tap når en grunneier valgte å felle trær i et parkanlegg fra 1700-tallet. Trærne er ikke fredet og grunneier Alf Ulven sier han feller dem for å kunne bygge boliger i haven.

    Kniple gård
    Foto: Privat