Hopp til innhold

Feirer Robert Normann for sjette gang

I fem dager til ende skal Robert Normanns musikk prege Sarpsborg. For sjette år på rad arrangeres festivalen som en hyllest til bysbarnet.

Robert Normann

I fem dager til ende markerer Sarpsborg årets Robert Normann-festival.

Foto: NRK

Festivalen starter i dag og avsluttes på søndag på Tomta i Borge, Roald Amundsens minne, med en stor gratiskonsert der. Hele festivalen er en hyllest til Robert Normann.

I kveld er det festkonsert Hot Club de Norvège, Raya og brødrene Ivanovitz og Solfrid Molland kvartett. Det skjer en rekke ting i Sarpsborg de neste fem dagene.

Hele programmet for festivalen er å finne på Robert Normannfestivalens nettsider.

En stor kulturpersonlighet

– Han feires i Sarpsborg hvert år, hvorfor?

– Han var en av Norges største kulturpersonligheter. Mange forbinder Robert Normann bare som en jazzgitarist, men han var så mye mer. Han var musikalsk leder for Riksreateret i mange år, komponerte musikk til 23 teaterstykker, huskomponist hos Otto Nielsens Søndagsposten på radio, pioner i radio, pioner i TV, samarbeidspartner med Alf Prøysen. Han har jo skrevet en del melodier til Prøysen, forteller programansvarlig Bjarne Aaerød.

Bjarne Aaserød

Bjarne Aaserød er blant ildsjelen bak Robert Normannfestivalen i Sarpsborg.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Samarbeidet med Prøysen

I år markeres Prøysen-året, 100 år etter at visedikteren ble født. Og det markeres også under festivalen i Sarpsborg. Robert Normann var en av dem som arbeidet tett med Prøyen. Torsdag er det Prøysen-konsert med Håkon Paulsberg på Glenghuset.

Robert Normann selv var to år yngre enn Alf Prøysen, det blir en 100-års markering i 2016.

Sportsjingel på toalettet

Robert Normann laget veldig mange jingler for NRK. Blant annet vignetten til Sportsrevyen, som han spilte selv. Det er markert på handikaptoalettet på Robert Normannmuseet i Kulturkvartalet i St. Mariegate i Sarpsborg: hver gang man trekker ned kommer Sportsrevy-vignetten over høytaler ...

Robert Normann skulle egentlig ble mekaniker, som faren. Faren pendlet mellom Sarpsborg og St. Petersburg i Russland og gruvene der. Og derfor er lunsj-jazz hver eneste dag med en gruppe fra St. Petersburg.

Men faren ble arbeidsledig og da måtte Robert ut på veien og han ble bakgårdsmusikant 12 år gammel. Noe som var ganske vanlig på den tiden.

– Robert Normann hadde alltid oppfinnervirksomheten som hobby. En drøm om å lage en «perpetuum mobile», en evighetsmaskin – han lagde den. Den gikk i noen få sekunder. Vi har den her på museet, forteller Bjarne Aaserød.