NRK Meny
Normal

Redningsskipper vil ha praktisk båtopplæring

Dagens båtførerprøve må utvides med en praktisk opplæringsdel. Det sier redningsskipper Pål Bustgaard i Hvaler, etter at flere ikke ville hjelpe en 12 år gammel gutt som hadde kantret for en drøy uke siden.

Pål Bustgaard

Pål Bustgaard er skipper på redningsskøyta «Horn Rescue». Han har flere eksempler på at båtfolk ikke hjelper hverandre når noen er i nød.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Båtførerprøven er det eneste sertifikatet som ikke krever praktisk opplæring, sier Pål Bustgaard. Han er skipper på Redningsselskapets Hvaler-stasjonerte skøyte «Horn Rescue».

- Man blir ikke sjømann på skolebenken, har jeg alltid sagt. Det må praktisk opplæring til også.

Flere kjørte forbi kantret 12-åring

Fredrik William Bjørnstad Wood

Fredrik William Bjørnstad Wood fortalte om hva som skjedde da han kantret, og flere båtførere bare kjørte forbi uten å hjelpe.

Foto: Anders Werner Winlund/NRK

Utspillet fra redningsskipperen kommer etter at 12 år gamle Fredrik William Bjørnstad Wood fortalte hva som skjedde da båten hans kantret den 10. august på Hvaler. Han ble sittende på kjølen, og ropte på hjelp. Men to båter overså ropene hans og kjørte rett forbi.

– Det virket som at de ikke gadd å hjelpe meg, fortalte Fredrik NRK, jeg bannet og ble både sur og lei meg for at jeg ikke fikk hjelp. Så ble jeg stresset fordi jeg trodde at båten skulle synke.

Tror bedre utdanning kan hjelpe

Bustgaard vet ikke hvorfor båtførere bare kjører forbi båtfolk som trenger hjelp på sjøen. Men han vet at det skjer. Bustgaard tror det blant annet kan være mangel på kunnskap som ligger bak.

Ingjerd Schou

Det bør ikke være nødvendig med skole for å skjønne at man bør hjelpe når det skjer noe slikt som det Fredrik William opplevde, mener Østfold Høyres Ingjerd Schou. Men hun støtter Pål Bustgaards innspill om praktisk båtføreropplæring.

Foto: Bjørn Ivar Voll

– Det fins faktisk båtskoler som har båter der det kan gjennomføres praktisk opplæring. Det kan jo bli en ny måte å ta båtførerprøven på. Det kan bli mer interessant også, når folk får kunnskapen inn den veien.

– Fullt mulig å få til

Østfold Høyres Ingjerd Schou, som sitter som fjerde visepresident på Stortinget, syns Bustgaards innspill er noe som bør vurderes seriøst.

– Det høres klokt ut. Selv om historien om denne 12-åringen, der folk var seg selv nok og bare kjørte forbi, det er en situasjon der en ikke trenger å gå på skole for å skjønne at man bør hjelpe. Jeg skjønner Bustgaards ønske og jeg tror at dette er noe vi må vurdere.

Østfold er et fylke med en lang kystlinje, fortsetter Schou, dette er mer et spørsmål om den praktiske organiseringen. Det er fullt mulig å få til båtskoler, om det skal skje i alle marinaene rundt omkring, i regi av Redningsselskapet eller andre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Eksporterer velferdsteknologi

    Bedriften Dignio fra Fredrikstad underskrev i dag en kontrakt verdt omkring 400 millioner kroner med et kinesisk sykehus. Dignio har utviklet programvare til velferdsteknologi som gjør det mulig for kronisk syke å selv følge opp egen sykdom.

  • Forsinkelser på østfoldbanen

    Bane Nor melder om forsinkelser mellom Halden og Ed på grunn av signalproblemer.

    Jernbane, tog, Østfoldbanen
    Foto: Håvard Wien / NRK