Hopp til innhold

Får likevel ikke bruke niqab på skolen

Politikerne i fylkestinget var ikke fornøyde med sin første votering og døpte den om til en prøvevotering.

Fylkesting

Flere kvinner med niqab fulgte fylkestinget. De gråt da forbudet ble innført.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Politikerne klarte ikke å bli enige om hvilket forbud de ønsket, dermed avviste fylkestinget forslagene om å forby heldekkende hodeplagg i den videregående skolen.

Så gikk partene til lunsj. Da de kom tilbake fra lunsj ble saken diskutert på nytt

– Etter lunsj kom fylkesordfører Ole Haabeth inn og ønsket og åpne saken på nytt etter at han hadde fått nye opplysninger. De valgte dermed å kalle den første avstemningen for prøveavstemning. De stemte på nytt og da ble det vedtatt forbud mot niqab i undervisningssammenheng, forteller NRKs reporter Kathrine Brønn.

Varslet at saken skulle tas opp igjen

Det ble tidligere i dag stemt over to forslag som går på forbud mot niqab i den videregående skolen i Østfold. Ingen av forslagene fikk flertall, men 16 stemmer hver. Dermed ble de avvist.

– Denne saken er ikke over. Vi har muligheten til å ta det opp igjen senere, varslet Erlend Wiborg (Frp) etter den første avstemningen.

Det er et klart flertall for forbud i klasserommet, sa Wiborg og fremmet forslag på vegne av Frp, Høyre og Krf at alle skal stemme over det de ønsker.

Flere av tilhørerne i fylketstinget er niqab-brukere og de reagerte sterkt på den nye vendingen saken tok.

LES OGSÅ:

Slutter på skolen etter forbud

Leyla Hasic

Leyla Hasic var knust etter omgjøringen.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Først sto de der med gledestårer etter den første avstemningen. En time senere sto Leyla Hasic og gråt og var fortvilet. Hennes reaksjon er at hun nå kommer til å droppe ut av skolen, forteller Kathrine Brønn som er på fylkestinget.

Hasic går på voksenopplæring og avviser at hun gjør dette i protest, men forteller at hun føler seg uønsket av skoleverket da hun ikke får stille i sitt eget plagg.

Askim-ordfører Thor Hals (H) var overrasket over utfallet og skrev følgende på Facebook etter den første avstemningen:

– Det utrolige skjedde at ingen av forslagene fikk flertall, selv om det var et flertall for forbud, dette var merkelig, slik vil jeg ikke ha det i Askim bystyre ...

LES OGSÅ: