NRK Meny
Normal

Politiet skal få oppbevare fingeravtrykk av asylsøkere i 10 år

Dette er ett av flere innstramningstiltak i asylpolitikken innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sendeR på høring. Hensikten er å gjøre det vanskeligere å bruke falsk identitet.

Sylvi Listhaug

RÅDE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug under hennes besøk ved ankomstsenteret i Råde mandag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Frp-politikeren vil styrke innsatsen for å avsløre hvem som kommer på falsk identitet. Og vil gi politiet muligheten til å lagre asylsøkeres fingeravtrykk i ti år. Det er dobbelt så lenge som det er i dag.

Forslaget er en del av en større innstrammingspakke som blir sendt ut på høring før nyttår.

– Vi ønsker å knytte fingeravtrykket til passet. Det vil gjøre det vanskeligere å jukse seg inn til Norge, sier Listhaug til NRK.

– En del juksa med identiteten

Den nye integreringsministeren orienterte pressen om dette under sitt første besøk på mottaket i Råde.

Her fikk Listhaug en innføring i datasystemene til Politiets utlendingsenhet (PU), som på få minutter kan avsløre om fingeravtrykkene til en asylsøker er registrert i et annet land.

Men det er likevel lett å misbruke pass. NRK har tidligere skrevet om at det samme passet kan brukes igjen og igjen – av forskjellige mennesker – ved å bytte bilde. Listhaug understreker at forslaget vil gjøre det vanskeligere å bruke samme pass flere ganger.

– Det vi ser er at en del juksa med identiteten. Man søker i et navn og får avslag. Så bytter man identitet og reiser til Norge i et annet navn, sier Listhaug.

Politiet skal få oppbevare fingeravtrykk av asylsøkere i 10 år - dobbelt så lenge som i dag.

SE VIDEO: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil doble tiden politiet kan oppbevare fingeravtrykk av asylsøkere fra fem til ti år. NRK/Birger Kjølberg.

Gjelder også for familiegjenforening

I dag tar politiet ikke fingeravtrykk når mennesker søker familiegjenforening. Listhaug vil også endre på det. Det vil hun for å hindre at de samme personene søker om asyl, etter å ha fått avslag på familiegjenforening.

Sjef for Politiets utlendingsenhet Kristin Kvigne synes forslaget er fornuftig, men påpeker at virkningen først vil komme et stykke fram i tid.

– Dessuten er det liten vits for Norge å innføre denne praksisen alene, sier hun til NTB.

I tillegg vil det bli vanskeligere å drive såkalt trygdeshopping i ulike europeiske land under ulike identiteter.

Mandag ble det også kjent at Høyre vil stille krav om samfunnskunnskaper, fast arbeid og en botid på minst fem år til innvandrere som ønsker permanent opphold i Norge. Det er krav Listhaug helt og fullt stiller seg bak.

Et falskt, norsk pass

ET FALSKT, NORSK PASS: Dette ble sendt til norske myndigheter fra utlandet. Et ekte, norsk pass har fått ny personaliaside som er limt oppå den gamle siden.

Foto: Arild Sandvik / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.

  • Kun 1 av 3 russebiler besto test

    Kun en av tre russebiler bestod den tekniske kontrollen Statens vegvesen har gjennomført de siste ukene. Russen er flinke til å rette opp mangler, men fortsatt er det mange russebiler på norske veier som ikke er godkjent, sier Linda Botten i Statens vegvesen.