NRK Meny
Normal

Alle lensmannskontorene i Østfold kan legges ned

En arbeidsgruppe i politiet vil redusere kraftig på antallet polititjenestesteder i Øst politidistrikt.

Politihuset Grålum

BLIR STÅENDE: Det nye politihuset på Grålum blir værende, men fem lensmannskontor i fylket foreslås fjernet.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Foreløpig har vi blitt enige om åtte lokasjoner som vi må ha. Så drøfter vi ytterligere steder utover dem, blant annet diskuterer vi denne uka noen lokasjoner øst på Romerike, sier leder i arbeidsgruppa, Geir Johan Solem.

Det var Politiforum som først meldte om forslaget som innebærer å kutte antall tjenestesteder i Øst politidistrikt fra dagens 22 til åtte.

Tilsvarende arbeid pågår nå i samtidlige politidistrikt som følge av politireformen. Trolig vil antall tjenestesteder på landsbasis reduseres med opp mot 150 steder på landsbasis.

De åtte tjenestestedene som blir foreslått i Øst fremover er:

 • Ullensaker (Jessheim)
 • Lillestrøm
 • Ski
 • Indre Østfold (Askim)
 • Halden
 • Sarpsborg
 • Fredrikstad
 • Moss

Gruppa er midt i arbeidet, og Solem forteller at vi ikke skal mer enn en uke tilbake før gruppa var enige om fire lokasjoner. Dermed kan det bli endringer før gruppa leverer fra seg det endelige forslaget 1. oktober.

15. oktober sendes forslaget ut på høring.

Lensmannskontor skal bort

Stasjonssjef Geir Solem

Geir Johan Solem sier antall tjenestesteder bør ned for å bruke ressursene til å tilby bedre tjenester til publikum.

Foto: Nina M. Eriksen / NRK

Øst politidistrikt er en sammenslåing av distriktene Follo, Romerike og Østfold. Den vedtatte politireformen slår klart fast at antall tjenestesteder for politiet skal reduseres betydelig.

Før helgen fortalte NRK om at flere ordførere varsler kamp for å beholde sine lokale lensmannskontor.

I Østfold foreslår arbeidsgruppa at alle fem lensmannskontorene som finnes i dag skal bort.

Det betyr at Aremark legges under Halden, Marker under Indre Østfold. Rakkestad under Sarpsborg, Hvaler under Fredrikstad og Vansjø under Moss.

– Øst politidistrikt er landets nest minste i areal, mens det er det nest mest største på en rekke andre områder. Vi tror at vi skal kunne levere bedre tjenester til publikum ved å organisere oss på en annen måte. Vi bruker mye ressurser på å holde 22 lokaliteter åpne i dag, og tror vi kan levere bedre tilbud med færre lokasjoner, sier Solem.

Forstår bekymringen

Solem har få problemer med å se at folk som kan miste lensmannen i kommunen er bekymret. Likevel maner han til tålmodighet, og ber om å bli trodd på at målet er å tilby en bedre tjeneste fra politiet.

– Vi skal levere et forslag til ny struktur. Det skal også ligge i vårt forslag konkrete vurderinger både når det gjelder forebygging og orden og beredskap. Vi må vise i forslaget hvordan dette skal bli bedre enn i dag, sier Solem.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Gjev pris til 08-spiller

  Sarpsborg 08-stjerneskuddet Krépin Diatta (18) er nominert til prisen som «Årets unge spiller fra Afrika» av Det afrikanske fotballforbundet (CAF). Den unge senegaleseren har herjet for Sarpsborg 08 i Eliteserien denne sesongen, og var en sterk bidragsyter til at klubben sikret sin første bronsemedalje i serien.

  Krepin Diatta
  Foto: Sarpsborg 08
 • Utsetter avgjørelse om akuttmottak

  Styret i Sykehuset Østfold tok ikke noen avgjørelsen om akuttmottaket skal utvides. Både Legeforeningen og Sykepleierforbundet mener den foreslåtte utbyggingen ikke vil dekke behovet. Derfor valgte sykehusledelsen å trekke saken fra dagens styremøte.