Pasient døde etter overdose av cellegift

En pasient i hjemmesykepleien i Halden døde etter å ha fått ukesdose av cellegift som dagsdoser.

Anne Grethe Erlandsen

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen, sier at sykehuset nå skal stramme inn kommunikasjonen etter dødsfallet.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Ifølge Sykehuset Østfold skulle pasienten, som led av en alvorlig kronisk sykdom, få et medikament én gang i uken.

I stedet fikk pasienten medikamentet flere dager etter hverandre av hjemmesykepleien i Halden kommune i fjor.

– Det blir en mange ganger større dose. Cellegift bærer navnet sitt med rette på flere måter, det er selvfølgelig giftig når det gis i for stor dose, sier kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sykehuset Østfold

Pasienten kom til Sykehuset Østfold i Fredrikstad med en alvorlig infeksjon.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Skal veilede kommunene

Pasienten havnet på Sykehuset Østfold med en alvorlig infeksjon og døde etter en uke. Dødsfallet ble meldt til politiet som et unaturlig dødsfall.

– Det gjør vi alltid når vi får dødsfall som vi ikke kan forklare hvorfor skjer. Vi har også meldt dette som en sak til kunnskapssenteret som tar imot slike henvendelser fra sykehus, sier Erlandsen.

Hun sier at sykehuset nå skal veilede kommunene bedre etter episoden.

– Det er viktig for oss at vi er helt sikre på at vi gir god nok informasjon om hvordan et slikt potensielt farlig medisin gis i hjemmesykepleien. Vi må være sikre på at alle har forstått hvordan slike legemidler skal gis. Dette må vi da skjerpe inn enda tydeligere ved en senere anledning.

Er det sykehusets ansvar?

– Det er delvis vårt ansvar. Det er også derfor vi har meldt denne saken til kunnskapssenteret. Dette er en situasjon hvor pasienten får videre behandling i kommunen, og vi egentlig ikke har direkte ansvar for det. Men vi skal selvfølgelig veilede kommunen fra sykehuset i slike tilfeller, det står i loven.

Leder for hjemmebaserte tjenester i Halden, Mette Sørvik, sier til NRK at de har vært i tett dialog med Helsetilsynet, og har gjennomgått sine rutiner i etterkant av hendelsen. Hun ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tiltalt for trusler ved flystasjon

    Kledd med kamuflasjefarget hette og med en våpenkopi synlig i bilen skal en 22 år gammel trønder ha kjørt forbi sperringer ved Rygge flystasjon i september i år. Nå er han tiltalt for trusler og for å ha brutt militær straffelov. Ifølge tiltalen skal han ha skremt to vaktsoldater som stod i adgangskontrollen ved flystasjonen

  • Dømt for korrupsjon

    En 72 år gammel mann fra Fredrikstad er dømt til fengsel i 3 år og 8 måneder for fiktiv fakturering og grov korrupsjon. Han er funnet skyldig i å ha overført til sammen 485 000 kroner til en kommuneansatt som attesterte feil og fiktive fakturaer for pumper. Sammen er de to dømt til å betale 7 millioner kroner i erstatning til Nannestad kommune.