Hopp til innhold

Padler Skandinavia rundt i kajakk

Danske Erik Jørgensen startet å padle nedover norskekysten 5. april. Nå padler han videre langs svenske- og finskekysten.

Erik Jørgensen

Erik Jørgensen har en lang tur foran seg i det han skal fortsette oppover svenske- og finskekysten.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

På en liten strand under den gamle Svinesundbrua i Østfold, må dansken ta en pause for å bearbeide alle inntrykkene han har fått fra det mange kaller verdens vakreste land.

Les også:

– Da jeg begynte å padle var det slutten av vinteren og kaldt i Nord-Norge. Den beste opplevelsen så langt er å ha opplevd hvordan naturen og ikke minst temperaturen har endret seg gjennom reisen, forteller den sjøglade dansken.

Jørgensen startet forberedelsene til turen i februar i år - målet er å padle rundt Skandinavia. Turen startet ved Grense Jakobselv i Sør-Varanger 5. april og skal etter planen ende ved den russiske grensen ved Finland.

Etter å ha padlet ned hele norskekysten har han nå 3500 kilometer igjen.

Hør radioreportasje fra turen her!

Ublidt spekkhoggermøte

Men selv om dansken får se den vakre nordiske naturen på nært hold, har ikke turen bare vært rolig og idyllisk. En dag hørte dansken noe plask rundt seg i kajakken. Plutselig dukket en spekkhogger opp - kun fem meter unna.

– Etter at den hadde gått under vann igjen, dukket den opp ti meter foran kajakken og svømte rett mot meg. Heldigvis dukket den under og svømte videre bak meg. Jeg var ikke redd, men pulsen steg kraftig, forteller Jørgensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erik Jørgensen

Det er mye utstyr som må være med på en kajakktur rundt Skandinavia.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

Turforslag fra UT.no:

Tunge dager

Selv om dansken har hatt en fantastisk ferd ifølge han selv, har det vært et slit. Selv sitter han nemlig i kajakken rundt 11 timer om dagen.

– Det finnes dager som er utrolig tunge, men hører på musikk og bruker den flotte naturen til å ta meg videre gjennom de tøffe timene.

Den norske delen av danskens eventyr er over, men fortsatt har han langt igjen. Etter å ha padlet i 90 dager er han bare halvveis i sin reise. I det han padler sine siste tak i Norge, rekker han å rope

– Farvel Norge! Og takk for alt!

Erik Jørgensen

Jørgensen vender her ryggen til Norge og setter kursen mot Sverige.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK