NRK Meny
Normal

Slik håndterer Østfold-etatene terrortrusselen

Flere etater i Østfold forbereder seg på å hjelpe etter at det ble varslet om den mulige terrortrusselen.

Sykehuset Østfold, avdeling Fredrikstad
Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Fylkesmannen i Østfold har iverksatt beredskapstiltak, etter at PST advarte mot et mulig planlagt angrep på norsk jord.

Det betyr skjerpede sikkerhetsrutiner, og en innskjerping av varsling og rapportering.

Etter Helsedirektoratets ønsker har fylkesmannen også pålagt kommunene å gå gjennom sine beredskapsplaner.

Sykehuset skaffer oversikt

På Sykehuset Østfold er de ansatte godt trent med å hjelpe til i krisesituasjoner.

Beredskapen er ikke høyere, men fungerende beredskapssjef Irene Dahl Andersen sier de bruker tid på å sikre at de er klare hvis det skulle bli nødvendig.

– Vi følger de beskjedene vi får fra Helsedirektoratet, der kommer det informasjon fortløpende.

Sykehusets ledelse har kvalitetssikret alle planer, varslingslister, ressurssituasjoner for å sikre at de er klare for en beredskapssituasjon, påpeker Dahl Andersen.

– Vi har fokus på den ordinære driften, men hvis beredskapsalarmen går er vi i stand til å hente inn de mannskapene vi trenger ganske umiddelbart.

Heimevernet følger nøye med

Heimevernet på Rygge

Heimevernet på Rygge følger situasjonen fortløpende.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Heimevernet i Oslofjord-området omfatter 3800 HV-soldater, med forskjellige ferdigheter og fagfelt, som administreres fra Rygge flystasjon.

De følger situasjonen fortløpende i samarbeid med politiet, som leder beredskapsarbeidet, forteller nestkommanderende stabssjef, major Jan Petter Lie.

– Vi har ikke fått noe oppdrag enda. Får vi oppdrag om å bistå politiet, så håndterer vi det når det kommer. Imens ligger vi i tett kommunikasjon med politidistriktet, og ellers med forsvarets fellesoperative hovedkvarter.

Håper på mindre skogbranner

Bjørn Skatdalen, distriktssjef for Sivilforsvaret i Østfold, sier de har varslet en del av mannskapene sine om forhøyet beredskap, og forklart dem situasjonen.

Skogbrann Våler

Det har vært mange skogbranner i Østfold i det siste. Her fra Våler.

Foto: Birger Kjølberg

– Men vi er veldig opptatt rundt omkring med skogbranner.

– Så helst ingen flere branner?

– Vi ber til høyere makter. Det er klart at dette påvirker oss, for det er ferietid. Mannskapene våre har ikke beredskap, de har ferie. Vi tar dem inn ettersom vi får tak i dem, og de er ledige.

– Vi fast ansatte kan tilbakekalles, men ikke mannskapene.

Hvor langt framover tenker dere nå?

– Vi må bare tenke så langt fram som politiet tenker. Vi er en forsterkningsetat som skal hjelpe dem, hvis det oppstår situasjoner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt for å ha slått russ

    En deltaker på russetreffet på Fredriksten i Halden er mistenkt for å ha slått til to medruss. Personen er kjørt i politiets arrest og anmeldt. En annen sitter også i arresten etter å ha vært utagerende og overstadig beruset på landstreffet for russ.

  • Anmeldt for fyllekjøring med båt

    Ved midnatt natt til lørdag fikk politiet melding om en beruset båtfører som reiste ut fra havna i Skjærhalden på Hvaler og litt seinere kom beskjeden om at den trolig hadde kjørt på grunn. Redningsskøyta fikk etter hvert kontroll på båten ikke langt fra havna i Skjærhalden og politiet kontrollerte båtfører, melder politidistrikt Øst på Twitter. Båtfører blir anmeldt for å ha ført båt i påvirket tilstand