NRK Meny
Normal

– I overkant av det man kan betegne som måtehold

Ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad mener pengebruken til ledergruppa i teknisk drift er uheldig. Nå vil rådmannen få på plass retningslinjer for kommunal bevertning.

Jon-Ivar Nygård

Ordfører Jon-Ivar Nygård mener pengebruken til ledergruppa i teknisk drift ikke er forenlig med forsiktig og måteholden pengebruk.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

I dag kunne NRK Østfold avsløre at teknisk drift i økonomisk hardt pressede Fredrikstad kommune, har svidd av 30 000 kroner på alkohol og underholdning på sine ledersamlinger over et drøyt år.

Samtidig har flere eldre opplevd tøffe sparetiltak på kroppen, etter at kommunen i fjor høst vedtok harde kutt som spesielt rammet helsesektoren.

Innad i kommunen ble det gitt signaler om å utvise måtehold når det gjaldt pengebruk.

– Dette ligger i overkant av det man kan betegne som en forsiktig og måteholden bruk av penger på denne type ting. I deler av denne perioden var vi i en situasjon hvor det var økonomiske utfordringer i kommunen, og det var sendt ut signaler i organisasjonen om at man skulle være ekstra forsiktige og varsomme. I den sammenhengen er ikke dette noe godt eksempel, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) i Fredrikstad.

Bilagene NRK har fått tilgang til viser at ledersamlingene totalt har kostet i overkant av 206 000 kroner. Nærmere 30 000 kroner av dette har gått til alkohol, mens det også er brukt 5000 kroner til et underholdningsshow.

Greit med litt drikke

Ledersamlingene har blant annet vært i forbindelse med at gruppen har vært gjennom et lederutviklingsprogram.

Ordføreren mener det er helt naturlig at man har satt av ressurser til lederutviklingsprogrammet, – og har også forståelse for at det er satt av penger til mat og noe drikke til maten.

Ekebergrestauranten

Ekebergrestauranten i Oslo er en av restaurantene som har blitt besøkt av ledergruppa i teknisk drift i Fredrikstad kommune.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Jeg ser på det som en naturlig praksis at det må være greit å få betalt for litt drikke til maten på slike samlinger. Om det skal være ett eller to glass, det kan man diskutere, men jeg tror grensen går der. Alt som går utover det bør man betale for selv, sier han og legger til:

– Jeg vil ikke ta til orde for en null-policy for å ikke kunne ha en sosial anledning når man har ledersamling, det tror jeg vil være et feil signal med tanke på å kunne utvikle kommunens ledelse. Men man må vurdere hvilken setting kommunen er i og hva slags signaler som for øvrig er gitt i kommunen.

Blant restaurantene og hotellene ledergruppa i teknisk drift har besøkt finner man Rømskog spa, Refsnes Gods, Oscarsborg Hotel & Resort og fasjonable Ekebergrestauranten.

– Høres dette ut som måtehold for deg, ordfører Jon-Ivar Nygård?

– Jeg tror ikke jeg kan gå inn og mene noe om når man skulle vært hvor. Men jeg registrerer at det i hvert fall ikke er de mest, hva skal jeg si, kostnadseffektive stedene man har vært på.

Vil ha på plass retningslinjer

Fredrikstad kommune har ingen helt presise retningslinjer for kommunal bevertning, verken for rene interne sammenkomster, eller når de har gjester på besøk. De har heller ingen rammeavtaler for hoteller.

Nygård forteller at de har undersøkt med sine nabokommuner, og fått vite at det er flere av dem som heller ikke har slike retningslinjer.

Konstituert rådmann Ole Petter Finess i Fredrikstad kommune jobber nå med å få dette på plass.

– I møte i rådmannens ledergruppe i morgen vil jeg ta opp temaet. Jeg er innstilt på at slike retningslinjer bør på plass. Staten har retningslinjer, som vi vil se nærmere på, skriver han i en e-post til NRK.

Ordfører Jon-Ivar Nygård kan ikke kommentere om retningslinjene kommer på plass som en følge av NRKs avsløringer.

– Det må du spørre rådmannen om, men han har i hvert fall et ønske om å få på plass retningslinjer, for å sikre at man har lik forståelse av hva som er nøktern bruk av penger på den typen samlinger som vi her har eksempler på.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    Lillestrøm og Sarpsborg 08 delte poengene på Åråsen i ettermiddag. Kampen endte 2-2.

  • Tøff motstand for Kvik Halden

    Kvik Halden spilte uavgjort 1-1 mot Grebbestad i en treningskamp lørdag ettermiddag. Grebbestad rykket i fjor opp til Divisjon 1 Söndra, som tilsvarer 2. divisjon i Norge.