NRK Meny
Normal

Oppretter flere lokallag for å hjelpe flyktninger

Hjelpeorganisasjoner etablerer flere lokallag for å hjelpe flyktningene som kommer til Norge. Behovet er stort for organisering av det frivillige arbeidet.

Raifeh Albahleh

PÅGANG: Raifeh Albahleh i Norsk Folkehjelp opplever stor pågang fra folk som vil hjelpe og organisere seg i lokallag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Rekk opp hånden dere som kunne tenke dere å være med på å starte et lokallag, sier ledelsen ved Norsk Folkehjelp, og ser utover forsamlingen på rundt 40 personer.

Hjelpeorganisasjonen skal nemlig etablere flere lokallag for å hjelpe flyktninger.

– Det er jo helt fantastisk å komme til et etableringsmøte hvor det er rundt 40 personer som vil jobbe frivillig for Norsk Folkehjelp, sier første nestleder, Elin Johannessen Skovly.

– Åpner noen dører

Nå har turen kommet til Østfold, hvor tre nye byer skal involveres i det frivillige arbeidet. For det er travle dager for Norsk Folkehjelp, som har ansvar for 12 mottak.

– Vi synes det går strålende om dagen, og nå ser det ut som vi får to nye lag i Østfold. Fredrikstad er etablert, men har ligget nede en god stund. Nå blir det liv og fart her igjen, og vi etablerer også et hovedsete i Sarpsborg som strekker seg til Halden, forklarer hun.

Elin Johannessen Skovly, Norsk Folkehjelp

DØRÅPNER: Blir man med i et lokallag, får man også hjelp, opplæring og støtte i sitt frivillige arbeid, forklarer første nestleder i Norsk Folkehjelp, Elin Johannessen Skovly.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Over hele landet etableres det nå flere lokallag for å hjelpe både flyktningene som kommer til Norge, men også de frivillige som skal hjelpe dem.

– Vi merker trykket og det er mange frivillige som vil bidra, både til andre oppgaver og til integrering. Vi merker at de har behov for å organisere seg. Det å være del av et lokallag åpner noen dører. Du har en organisasjonsstruktur hvor du møter fagkompetente folk, som kan gi deg gode råd og opplæring innen både sanitet og redning, men også i inkluderingsarbeidet, sier hun.

– Vil bygge bro

En av dem som har møtt opp på møtet, er Sondre Støen-Kvam. Han vil være med i styre og stell i lokallaget i Sarpsborg.

– Jeg ser at det er et stort behov for å bygge broer mellom flyktninger og det norske samfunnet som jeg vil være med på, sier han til NRK.

Sondre Støen-Kvam

STØTTE: Sondre Støen-Kvam vil gjerne være med på dugnad for Norsk Folkehjelp, og var en av dem som meldte seg til tjeneste.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han liker spesielt godt å ha en organisasjon i ryggen som kan mye om kriser og nød.

– Folkehjelpa har ikke en politisk agenda, men en stor forståelse av de krigene og krisene som skjer i verden, der de ikke minst viser sin støtte til folk som er undertrykt, forklarer han.

Interessen for å hjelpe er fortsatt stor i befolkningen, sier Raifeh Albahleh, som har ansvar for de frivillige i Norsk Folkehjelp.

– Det er mange som ringer hver dag, sender mail og spør hvordan de kan bidra på en eller annen måte.

Verving av nye lokallag, Norsk Folkehjelp

MANGE: Rundt 40 hadde møtt opp for å starte opp lokallag i Østfold.

Foto: Anette Torjusen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.