NRK Meny
Normal

Hisham ba om å få lære norsk, og Heidi sa ja

25-årige Hisham Haddad traff rett menneske, da han spurte norsklæreren Heidi Aarvik om hun ville lære ham norsk.

Asylsøkere på norskkurs i Fredrikstad

Heidi Aarvik underviser asylsøkere i et klasserom på Cicignon skole i Fredrikstad.

Foto: Basel Kherallah / NRK

I Fredrikstad får en gruppe asylsøkere norskundervisning tre ganger i uka. Undervisningen kom i gang etter at Hisham spurte den engasjert norsklæreren Heidi Aarvik om det var mulig å få lære norsk.

Undervisningen foregår i et klasserom på Cicignon skole i Fredrikstad. Asylsøkerne bor på et akuttmottak på et hotell like i nærheten.

– Ja, det vil jeg jo!

Det var et møte mellom 25 åringen fra Syria og læreren fra Fredrikstad som fikk det hele i gang.

– Hisham fortalte meg at nå hadde han mistet alt. Han hadde studert jus, men nå må han begynne fra null. Så hadde han forstått at nøkkelen er å lære språket. Han ba pent om at jeg skulle lære ham norsk. Da tenkte jeg: Ja, det vil jeg jo, forteller Heidi Aarvik.

Aarvik har fått med seg et tiltalls lærerkolleger, som alle gjør en frivillig innstats for å lære asylsøkere språket vårt.

Ville komme i gang med et nytt liv

Hisham Haddad

Hisham Haddad var utålmodig og ville komme i gang med norskopplæringen. Han fikk ønsket oppfylt.

Foto: Basel Kherallah / NRK

– Jeg spurte om å få norskkurs raskt, fordi jeg vil komme i gang med et nytt liv. Alt gikk veldig sakte på mottaket, forteller Hisham.

Aarvik forteller at de 70 asylsøkerne hun underviser er topp motiverte. Skulle ventet på det ordinære norsktilbudet kunne det gått lang tid før de kom i gang med å lære språket. Nå kan Hisham allerede en del.

I gummibåt til Lesbos

Historien hans er som mange andres: Flukt fra Damaskus til Libanon, videre til Tyrkia, i en varebil til en strand der en gummibåt ventet på 36 redde mennesker. Fire timer over Middelhavet til øya Lesbos. Deretter via Athen, og med tog videre mot nord.

Hisham forteller at han hadde hørt mye bra om Norge. Valget stod mellom Norge og Tyskland. Fordi han har slektninger her i landet, valgte han å dra hit.

I Syria holdt Hisham på med jurist-utdannelse. Nå håper han å fullføre den drømmen i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg med tilskueroppgang

    Sarpsborg er det enste av topplagene i Eliteserien som har hatt en oppgang i antallet tilskuere fra i fjor. Det viser en oversikt VG presenter i dag. Så langt har det vært 411 flere tilskuere per kamp på Sarpsborg stadion i år. Både Rosenborg, Brann, Molde og Haugesund har hatt en nedgang.