Hopp til innhold

Ønsker kun burmesiske flyktninger

Fremskrittspartiet i Spydeberg vil ta imot flyktninger - men de må være fra Burma.

Flyktninger fra Burma

Flyktninger fra Burma

Foto: Damir Sagolj / Scanpix/Reuters

– Vi har gode erfaringer med denne gruppen, sier Jarl Meland i Spydeberg Fremskrittsparti. Meland sitter i kommunestyret og er vararepresentant i formannskapet.

Han har tidligere ledet Fremskrittspartet i kommunen i seks år.

– De er lett-integrerte

På siste kommunestyremøte i Spydeberg foreslo Fremskrittspartiet at man skulle be om at flyktninger eller asylsøkere som kommunen må huse skal komme fra Burma.

– Men er ikke dette ekskluderende med tanke på flyktninger fra andre land?

– Absolutt ikke. Jeg sier bare at vi har utelukkende gode erfaringer med burmesere. De er mer lett-integrerte enn andre, sier Jarl Meland.

Forslaget fra Fremskrittspartiet fikk støtte fra tre Høyre-representanter i kommunestyret. Det holdt ikke, og forslaget ble nedstemt med god margin.

– Ikke rasisme

Meland understreker at det ikke ligger noe rasistisk bak ønsket.

– Dette har overhode ingenting med rasisme å gjøre, men det er ingen hemmelighet at enkelte grupper er lettere å integrere enn andre grupper, sier Meland til NRK.

– Men hva skjer hvis det kommer flyktninger fra krigsområder eller naturkatastrofer i andre deler av verden?

– I fjor fikk kommunen henvendelse om bosetting av blant andre somaliere. Da tok vi imot. Poenget er at vi fortinnsvis ønsker oss burmesere. Dessuten har vi kommet med slike ønsker to år tidligere, sier Meland.

Finnes for få burmesere i Norge

Flyktningekonsulent i Spydeberg, Gro Pettersen, svarte i kommunestyret at det rett og slett ikke finnes mange burmesiske flyktninger som kommer til Norge. Det skriver Smaalenenes Avis.

– Vi må hjelpe andre, sier Pettersen til Avisa.