NRK Meny
Normal

25-åring lanseres som fylkesordførerkandidat

Halden Høyre ønsker Simen Nord (25) fra Moss som partiets toppkandidat ved neste års fylkestingsvalg. – Jeg er absolutt interessert, sier Nord selv.

Simen Nord

Simen Nord (H) er 25 år gammel, men er allerede inne i sin andre periode som bystyrepolitiker i Moss, og sin første som fylkestingspolitiker.

Foto: Østfold Høyre

Nord er inne i sin første periode som fylkestingspolitiker, og er for tiden fungerende gruppeleder for Østfold Høyres fylkestingsgruppe. I tillegg har han sittet i bystyret i Moss siden 2007.

– Dette var jo på mange måter et luksusvalg, men vi endte opp med Simen Nord fra Moss. Vi syns han fungerer bra, og han er også godt anerkjent i partiet. Han er nå tredjevara på Stortinget, så han har fått høye tillitsverv i partiet tidligere, sier leder Arne Hornæs i Halden Høyre til NRK.no.

– Har vurdert alderen

Nominasjonskomiteen i Østfold Høyre har samlet inn en liste på 46 navn, og sendt denne ut til lokalpartiene for å få innspill. Fristen er 15. september, og Halden Høyre tok sin beslutning torsdag i forrige uke.

På valgdagen i september neste år vil Simen Nord være 26 år gammel, og Hornæs forteller at hans unge alder ble tatt med i betraktningen da de vurderte hvem de skulle gå for som toppkandidat.

– Det kan jo kanskje være et puff fremover. Man blir jo stadig kritisert for at man har politikere med for høy alder. Dessuten har han på en måte allerede gått gjennom en svenneprøve i og med at han har fungert som gruppeleder, så vi har full tillit til ham, sier lokallagslederen.

På de to neste plassene har Halden Høyre innstilt på Gretha Kant fra Moss og deres egen Roar Lund.

– Glad og stolt

Når NRK snakker med Simen Nord selv, er det liten tvil om at han er lysten på fylkesordførervervet. Han sier han setter stor pris på at lokallaget i Halden har trukket frem hans navn.

– Jeg tar det som en bekreftelse på at de er fornøyde med alt det jeg har stått for og ment på vegne av Østfold Høyre de siste årene, at de syns jeg gjør en god jobb på fylkestinget nå og at de tror jeg kommer til å fortsette å representere partiet på en god måte. Det gjør meg både stolt og glad, sier 25-åringen.

– Jeg tror det er en spennende posisjon hvor jeg kan formidle Høyres politikk på en god måte, og gjennomføre mye av den gode regionalpolitikken som Høyre står for.

Han mener han, tross sin unge alder, allerede har den erfaringen som trengs for å bli Østfolds øverste politiske leder – i kraft av de vervene han allerede innehar.

– Jeg har vært aktiv i Høyre i en del år allerede, og har blant annet sittet på fylkestinget i tre år. I løpet av de årene har jeg lært mye om hvordan ting fungerer. Hvilke områder som fungerer godt, og hvilke områder jeg mener at en Høyre-styrt fylkeskommune kan gjøre enda bedre.

Gruppeleder nå, sikter høyere

Nord har allerede begynt å tenke på hvilke politiske saker han aller helst vil ta tak i dersom han får ta over fylkesordfører-klubba etter Ole Haabeth fra Arbeiderpartiet.

– Jeg er opptatt av at man skal konsentrere seg mer om noen tydelige retninger innen næringsutviklingen i stedet for å spre engasjementet sitt på for mange fronter. Så mener jeg at man bør kunne oppnå mer innen skolesektoren. At man kan gjøre mer særlig innen yrkesfagene. Det er behov for en sterkere satsing der, og en tydeligere ledelse fra politisk nivå.

Og han tror ikke nødvendigvis at det er noen ulempe at han «bare» er 26 år når velgerne går til stemmeurnene neste høst.

– Hvis man ser på det største området til fylkeskommunen så er jo det den videregående skolen. Da tror jeg det kan være en fordel å ha det litt friskt i minne. Så jeg tror ikke det blir noe problem, snarere tvert imot, sier Nord.

Når alle lokallagene har sendt inn sine innspill skal Østfold Høyres nominasjonskomité bearbeide forslagene, før den endelige valglista blir vedtatt på partiets nominasjonsmøte i slutten av november. Da håper Simen Nord at hans navn står med et ett-tall foran.

– Per nå er jeg fungerende gruppeleder for Gretha Kant, og vil vise hvilke endringer Høyre ønsker og posisjonere oss godt før valget til neste år. Da håper jeg at jeg står øverst på Østfold Høyres liste, og kan være fylkesordfører fra og med neste år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.