Oliver Solberg (18) tok sin første VM-seier

Rallytalentet fortsetter å imponere mot verdenseliten i rally. I helgen skrev han seg inn i historien som tidenes nest yngste klassevinner i en VM-runde.

Oliver Solberg i Rally Estland.

Oliver Solberg fortsetter å imponere bak rattet. I helgen tok han karrierens første VM-seier.

– Det største jeg har prestert noen gang. Alt jeg gjør hver dag fra jeg står opp til jeg legger meg, er for å vinne VM-løp og etter hvert mesterskapet i rally, sier Oliver Solberg i en pressemelding.

18-åringen vant sin klasse (WRC3) i Rally Estland overlegent og avsluttet løpet med 59 sekunder ned til nærmeste utfordrer.

Han var samtidig bedre enn alle i WRC2-klassen, der det også er tillatt med fabrikkførere. Selv vinneren av WRC2-klassen, norske Mads Østberg, måtte se seg slått med 38,7 sekunder av det 18 år gamle talentet.

– Vi tar nye steg i riktig retning hele tiden, og dette var enda ett på veien, sier Solberg.

Sammenlagt endte rallytalentet på 9. plass i Rally Estland - med kun førere fra hovedklassen WRC foran seg.

Bragden gjør ham til tidenes nest yngste klassevinner i en VM-runde, bak finske Kalle Rovenperä. Finnen vant seks VM-løp som 18-åring - det første da han var 11 måneder yngre enn Oliver Solberg.

Oliver Solberg i Rally Estland

Det gikk fort for Oliver Solberg i Rally Estland. Til slutt ble han kun slått av de heftigste bilene i VM-sirkuset.

Pappa Petter: – Han kjører så smart

Oliver Solberg debuterte i rally-VM med en duell mot sin egen far Petter Solberg i Wales i 2019. Løpet markerte starten på Olivers karriere som VM-fører, samtidig som faren takket for seg på toppnivå.

Petter Solberg

Petter Solberg er stolt av sønnens prestasjoner i VM.

Helgens VM-runde var Olivers femte til nå i karrieren. I et intervju med VG klarte ikke pappa Petter å holde tilbake begeistringen for sønnens prestasjoner.

– Det er utrolig! Han kjører så smart, sier han.

– Oliver har vært forsiktig søndag. Det har ikke vært noen grunn til å «pushe» for å vinne prøver - han ledet jo så klart. Men så har han vunnet etapper likevel, legger han til.

Tidenes yngste vinner av EM-runde

Familien Solberg kan dermed juble for nok en milepæl i den fremdeles korte rally-karrieren til yngstemann.

18-åringen ble tidenes yngste vinner av en EM-runde i rally da han, som 17-åring uten førerkort, knuste alle i EM-debuten i latviske Rally Liepaja i fjor.

Seieren skapte overskrifter verden over ettersom Solberg slo den regjerende europamesteren Aleksej Lukjanuk med nesten et halvt minutt.

Bare en drøy måned senere tok han førerkortet for bil, etter først å ha strøket på teoriprøven, og han var dermed klar til å debutere i VM på samme sted som Petter Solberg ble verdensmester i 2003.