– Hverdagen er travel og hagearbeidet blir en viktig pause. Det gir mye tilbake, sier Marte Berg.
I hagen hennes i Fredrikstad er det flust av kasser hvor det spirer og gror. Alt fra squash og agurk til chili. I år skal hun også prøve seg på noe som ikke bare kan spises.
– Jeg skal dyrke en loofah svamp. Når den er ferdig kan den brukes som en miljøvennlig badesvamp. Det er et helt naturlig produkt som man kan bruke i stedet for kjøpe plastikk i butikken.
Berg er inne i sin fjerde sesong med hjemmedyrking.
Hun bestemte seg for å få kjøkkenhage da familien flyttet fra Oslo til mer landlige omgivelser i Fredrikstad.
– Før pendlet jeg til jobb i Oslo. Tiden på toget ble brukt til å lese hagebøker.
Med årene har hagen vokst og mesteparten av fritiden går med til å holde på i hagen med familien. Det er bra både for psyken og planeten, sier hun.
Det er mange som har gjort som henne det siste året.
Mer hjemmetid kan være årsaken
Da Norge stengte ned i fjor, merket flere av landets blomsterbutikker og hageforretninger en stor økning i salget av frø og utstyr til hjemmedyrking.
– I fjor hadde vi en økning på nesten 70 prosent på salg av frø. Det har nesten vært vanskelig å få tak i nok, sier kategoriansvarlig i Hageland, Knut Tveit.
Også Mester Grønn har merket den økende interessen.
– Vi ser at trenden fortsetter i år. Det er krydder og grønnsaker som har fått en skikkelig oppsving. Så interessen, den er der, sier innkjøper i Mester Grønn, Siri Jahre Nummdal.
Tveit tror økt fokus på bærekraft og miljø inspirerer mange til å begynne å dyrke selv.
– Men jeg tror hovedårsaken var at folk var mer hjemme. Jeg tror også det gir litt mersmak når man får til å dyrke noe.
Også mindre forretninger, som Rød Planteskole i Fredrikstad, har opplevd en eksplosiv økning i frøsalget det siste året.
Har opprettet nytt studium
Også Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har lagt merke til det gryende engasjementet for blant annet dyrking.
De har derfor lagd et nytt masterstudium – Urbant landbruk.
– Det er opprettet fordi vi ser et stort engasjement rundt dyrking i byene. Ikke bare i Norge, men faktisk over hele verden, sier professor ved institutt for plantevitenskap, Trine Hvoslef-Eide.
Hun mener det er flere grunner til hvorfor dyrking har blitt populært.
– I dag er det et engasjement for miljø og bærekraft, og en nysgjerrighet på mat. Jeg tror det er mange som er opptatt av dette, og at det å lage mat fra bunn av har blitt trendy.
Vil bli selvforsynt
Marte Berg håper hun i løpet av noen år klarer å forlenge sesongen, slik at hun ikke trenger å handle inn grønnsaker i butikken.
– Jeg vil ikke bite over for mye på en gang, fordi det kan drepe litt gleden i det. Det må komme med små skritt.
Hun har flere råd til de som ønsker å dyrke hjemme.
– Dyrk noe du virkelig liker å spise fordi det er det som motiverer, og gi deg selv tid til å bli kjent med plantene og hva de trenger.