Hva sår du i?

Det er absolutt ingen grunn til å gå til innkjøp av såpotter hvis du skal så frø i vår. Du har det du trenger i huset allerede.

Chili sådd i eggeskall

Kjøleskapet er fullt av ting du kan så i. Hva med chilifrø i eggeskall?

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Kreativiteten kjenner ingen grenser når det gjelder hva som kan brukes til å så i. Det florerer av råd fra såmenn og kvinner der ute, og vi har samlet opp en smørbrødliste her.

Hadde du tenkt deg på gartneriet for å kjøpe inn såpotter er det penger å spare. Ta en tur i kjøleskapet i stedet!

Minidrivhus i kjøleskapet

Lobelia i druebeger

Ørsmå lobeliaspirer trives i druebeger med lokk.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Emballasjen druene og jordbærene kommer i, fungerer som små minidrivhus. Perfekt til florlette frø som skal bredsås på våt jord. Som for eksempel. lobelia og løvemunn.

Tomme melkekartonger

En gammel slager vi husker fra barnehagen, fungerer som bare det. Spesielt velegnet til planter med lange røtter. I halvannen liter kartongene er det salig god plass også.
Glem heller ikke rømme og yoghurtbegrene, når vi først er innom kjøleskapet.

Eggeskall

Noen sår chilifrø i eggeskall og har god erfaring med det. Chili bruker lang tid på å spire, så har du ikke fått frøene i jorda ennå er du egentlig for sent ute, med mindre du syns det er greit å høste først i november.

I tillegg gjør kalk i eggeskall jorda mer alkalisk og det gir høyere pH i jorda, noe chili liker. Også ser det jo ganske stilig ut!

Doruller
Så på kjøkkenet

La spirene gro i dorull og gamle begre. Hva du gjør når kjøkkenet ditt blir til en jungel, tar vi senere ...

Foto: NRK

Det lønner seg å spare på dorullene. De er helt supre å så i, og kan etter hvert settes rett ut i jorda, for dorullene vil gå i oppløsning. Stable dem på rekke og rad i en plastboks, ha i jord, frø og vann i vei.

Vårløkpottene

Nå er det mange som renner ned plantesenteret og hamstrer påskeliljer, krokus og scilla i potter. Og disse pottene må du selvfølgelig ta vare på! Perfekte å både så i, og ikke minst prikle over i, når sådden i druekartongene må omplasseres.

Plante i brusflaske

Bruk gjerne toppen av en tom brusflaske som et «lokk» over plantene for å skape et minidrivhus.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Tomflasker

Å så i bunnen av en tom halvannenlitersflaske er et sjakktrekk. Skjær av toppen av flaska og plant i bunnen. Flasketuten brukes som lokk. Vips, et minidrivhus.

Fint triks for sarte spirer ute i bedet også, sett toppen av plastflasker over spirene, så overlever spirene de mer hustrige vårdagene.

Kjøleskapet er fullt av ting du kan så i.