NRK Meny
Normal

Ødelagt av skandalekirurg

Kirurgen forlot en blødende pasient på operasjonsbordet, og har fått et skred av klager mot seg til Helsetilsynet. Nå får pasientene erstatning.

Kirurger i arbeid på Hammerfest sykehus
Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Pasienter som fikk hofter eller knær ødelagt i operasjoner utført av en dansk kirurg ved Sykehuset Østfold, har fått eller vil få erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning

Kirurgen gjorde pasientene invalide i operasjoner som skulle gjøre dem friskere.

Ødelagt kne

En 60 år gammel kvinne fra Fredrikstad fikk nylig tilkjent 560.000 kroner i erstatning for et ødelagt kne.

- Tidligere var hun en dame som er veldig glad i friluftsliv som brukte hytta på fjellet hyppig. Dette er nå umulig. Hun er så preget av disse skadene at hun har store begrensninger både i det sosiale og ellers, sier hennes advokat Torgeir Røynås Pedersen.

En av kirurgens pasienter døde kort tid etter en operasjon, og de etterlatte har fått erstatning.

Har utbetalt 5,2 millioner

Så langt har Norsk Pasientskadeerstatning fattet vedtak i 30 saker hvor kirurgen er involvert. 19 saker gjelder Sykehuset Østfold (18 medhold og 1 avslag), 7 saker gjelder Blefjell sykehus (4 medhold og 3 avslag) og 4 saker gjelder Nordlandssykehuset (2 medhold og 2 avslag).

Så langt er det utbetalt 5,2 millioner kroner i erstatning i disse sakene, men alle utmålinger er ikke avsluttet. Sluttsummen vil derfor bli noe høyere.

Det er fattet vedtak om medhold eller avslag i alle sakene NPE har mottatt som er knyttet til denne kirurgen.

Ble politianmeldt etter dødsfall

Da det ble kjent at kirurgen hadde forlatt en blødende pasient på operasjonsbordet ved Sykehuset Østfold, hadde legen allerede blitt sagt opp.

Denne episoden ble også etterforsket av politiet etter at de etterlatte anmelde saken.  Den ble etterhvert henlagt fordi politiet konkluderte med at mannens dødsfall tre måneder etter operasjonen, ikke kunne knyttes til kirurgens arbeid.

Hun fortsatte idmidlertid å operere i ny jobb på sykehuset i Bodø, men sa opp etter oppfordring da klagesakene mot henne ble kjent også her.

- Invalidisert

Flere av kirurgens pasienter går i dag med krykker eller sitter i rullestol.

Disse har fått erstatninger på mellom 60 og 200.000. Advokat Espen Seeberg fører saken for fem av kirurgens pasienter i Mossedistriktet.

- Det er snakk om hofteskader dette her, hofteoperasjoner som har gått feil hvor hun da har skåret over store nerver som har gjort at de har blitt mer eller mindre helt invalidisert. For noen av dem så har det vært snakk om å måtte bygge om hus eller leilighet slike at boligen blir tilpasset rullestolbrukere, sier Seeberg.

Vil ikke snakke med media

Den aktuelle kirurgen, har også tidligere vært i hardt vær. Hun har også fått en rekke klagesaker mot seg i Sverige.

Kirurgen har mistet spesialistgodkjennelsen, men kan fortsatt jobbe som lege. Hun har klaget vedtaket inn for Statens helsepersonellnemd.

Det har blitt gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med kirurgen av flere medier, men det har ikke lykkes å få kirurgens kommentar til hendelsene. 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kokepåbud av drikkevann i Våler

    Store deler av Våler var uten vann i 21-tiden i kveld. Ved 22-tiden var hovedvannforsyningen lagt om slik at husstandene som ble rammet fikk tilbake vannet. Det er innført kokepåbud inntil godkjente vannprøver foreligger, skriver Moss Avis.

  • Røykutvikling fra barbermaskin

    Det brenner ikke i hytta på Økholmen på Hvaler. Ifølge Øst 110-sentral var det et branntilløp i en barbermaskin. Dette førte til mye røyk på stedet, men altså ikke brann.