– Jeg er veldig bekymret

Yoji Minagawa har forsøkt å komme i kontakt med familien sin i Japan - uten å nå frem.

Yoji Minagawa

Yoji Minagawa får ikke kontakt med sin familie i Japan.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Moren til Yoji Minagawa bor i en enebolig ved stranden i det rammede området. På samme tomt bor også hans bror med sin kone.

Disse har han forsøkt å få kontakt med, men har enda ikke nådd frem.

– Jeg har fulgt med på japansk TV i dag, det er forferdelige bilder. Dette skjelvet er stort og jeg er bekymret. Jeg håper de har blitt evakuert og at de er trygge, sier Minagawa.

Se video direkte fra Japan:

– Alle så fulle ut

Den eneste han har fått kontakt med er en søster som bor 30-40 km fra det verst rammede området. Hun har fortalt at hun har det bra, men hun fortalte også om flere sammenraste bygninger.

Minagawa har selv opplevd jordskjelv. Da han var i Japan for ett år siden, for å feire morens 90-årsdag, da måtte alle evakuere.

Les også:

– Jeg kjørte bil og det føltes som om noen ristet i bilen min. Da jeg tittet på folk som gikk på gata så de fulle ut, sier han, og legger til:

– Japan har et veldig bra varslingssystem og er godt forberedt på å takle dette. Den gang ble vi samlet i store haller der vi fikk utdelt mat, drikke og matter til å sove på. Det var gode sanitære forhold og brannvesenet reiste rundt til eldre for å sjekke at alle hadde blitt evakuert, sier han.

– Vi er veldig rolige

Lena Vigre (24) og kjæresten André Brandt (26) fra Sarpsborg studerer for tiden i en by sør for Tokyo. De er ikke veldig redde for situasjonen i landet.

– Her hos oss er det ganske rolig akkurat nå. Vi har hørt masse helikoptre kjøre over oss, og i tillegg har det vært en del politibiler, brannbiler og sykebiler, men i vår by så er situasjonen helt rolig og livet går sin vante gang, sier Vigre til NRK på Skype fra Japan.

Les også:

Hun sier at de ble skremte da skjelvene holdt på som verst, men at de nå er veldig rolige med tanke på det som skjer.

– Nei, vi er ikke redde. Men akkurat under selve skjelvet var vi ganske urolige og hjertet banket litt ekstra fort, men de fleste tok det ganske rolig, og vi gjorde bare det samme som naboene våre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lena Vigre og André Brandt

Lena Vigre og kjæresten André Brandt studerer for tiden i Japan.

Foto: Privat

– Vi var forberedt

Vigre og kjæresten var forberedt på et jordskjelv og hadde allerede på forhånd avtalt om hva de skulle gjøre dersom et jordskjelv skulle ramme dem.

– Vi har visst at vi bor i et område som er veldig utsatt for jordskjelv, så vi hadde lagt en plan om hva vi skulle gjøre i tilfelle skjelv. Vi åpnet dørene og gikk ut og fant en åpen plass som vi hadde funnet på forhånd, og der sto vi sammen med naboene til skjelvet var over, sier hun.

Les også:

Hun sier også at byen hun bor i har taklet skjelvet på en veldig god måte, og at de får den infoen de trenger, selv om de ikke forstår alt selv.

– Byen her er veldig gode til å gi informasjon over høytalere som er plassert overalt, den informasjonen er dessverre på japansk, så vi skjønner ikke så veldig mye. Men vi har venner her som oversetter for oss, og de meldingene vi har fått er at vi skal forholde oss helt rolig, fordi tsunamien ikke vil treffe vår by.