Hopp til innhold

– Det var en skremmende opplevelse

Hege Sandviken Brydøy bor i Tokyo med mann og barn. Hun sier det var svært skremmende å oppleve jordskjelvet, som er det kraftigste på 140 år.

JAPAN-QUAKE/Hege Sandviken Brydøy

Hege Sandviken Brydøy er for tiden bosatt i Tokyo. Hun sier skjelvet i dag var en veldig skremmende opplevelse.

Foto: REUTERS TV/Privat/Montasje NRK / Reuters

Et jordskjelv med styrke 8,9 har rammet Japan, noe som er det kraftigste som er registrert på 140 år. En tsunami på opp til ti meter traff Japan i tillegg, og det er gjort enorme ødeleggelser. Hittil er det meldt om minst 26 omkomne.

Man vet jo at det er en risiko for jordskjelv i Japan. Jeg har opplevd mindre jordskjelv i Tokyo før, men aldri slik som dette

Hege Sandviken Brydøy
Knuste biler i et kollapset parkeringsanlegg i byen Mito

Knsute biler i et kollapset parkeringsanlegg i byen Mito.

Foto: JIJI PRESS / Afp

– Det rista kraftig

Hege Sandviken Brydøy fra Fagernes bor i Tokyo sammen med mannen sin og en sønn på 8 måneder. Klokka tre i dag fikk de føle det kraftige jordskjelvet på kroppen.

– Vi bor i første etasje og kjente det rista veldig lenge og kraftig. Vi fulgte de retningslinjene vi har fått og la oss derfor under bordet mens det ristet, sier hun.

Mannen hennes var på jobb da skjelvet slo til. Han jobber sentralt i Tokyo, ca en times gåtur unna hjemmet deres. Det gjorde situasjonen enda mer nervøs.

– Han jobber downtown i Tokyo og jeg prøvde å få kontakt med han så fort som mulig. Men mail og telefon hadde brutt sammen så det tok litt tid før jeg fikk kontakt. Han jobber i 23. etasje og merket at det svaiet kraftig og bygningen ble evakuert, sier Brydøy.

Høyere enn flere øyer i stillehavet

Ifølge Røde Kors er tsunamien som er dannet etter jordskjelvet utenfor Japan, høyere enn flere øyer i Stillehavet.

Røde Kors-talsmann Paul Conneally opplyser til Reuters at organisasjonen er svært bekymret for utviklingslandene i Stillehavsregionen og i Asia, og at disse landene er svært sårbare for en slik potensiell katastrofe som de nå står overfor.

Video Skader etter tsunamien i Japan

Skader etter tsunamien i Japan.

Foto: Nyhetsspiller

Aldri så kraftig som nå

Det er ikke første gang Sandviken Brydøy har opplevd jordskjelv i Japan, men aldri så kraftig som nå.

– Man vet jo at det er en risiko for jordskjelv i Japan. Jeg har opplevd mindre jordskjelv i Tokyo før, men aldri slik som dette, sier hun.

Nå har hun samlet hele familien hjemme. Ingenting ble ødelagt hos dem, men fortsatt er situasjonen usikker. Det tar de høyde for.

– Jeg fant fram hjelmene i tilfelle evakuering, men nødhjelpsutstyr har vi generelt i beredskap på grunn av jordskjelvfare dersom det skulle bryte sammen her, sier hun.

Flere saker fra Innlandet