NRK Meny
Normal

Nå skal alle lønnes likt

Fra månedsskiftet skal alle som frakter gods med lastebil eller større kjøretøy i Norge lønnes som sine norske kolleger. Yrkestrafikkforbundet jubler over ny forskrift.

110 km/t Årum, vogntog

Samme timelønn, samme diett: Dette er viktig for å komme sosial dumping i transportnæringen til livs, mener Yrkestrafikkforbundet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

1. juli er det bare én sum som gjelder: 158,37. Det er timelønnen i kroner som er fastsatt i norsk tariff, og som skal gjelde all tungtransport av varer i, og inn og ut av Norge. Arbeidstilsynet blir kontroll- og sanksjonsmyndighet.

– Vi anser dette som et av de viktigste tiltak for å komme sosial dumping i transportnæringen til livs, sier leder Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet.

I juli i fjor kartla Yrkestrafikkforbundet at utenlandske sjåfører har en månedslønn ned mot 5.000 kroner på jobb i Norge. Skjeve konkurransevilkår i transportbransjen er i ferd med å ta livet av norsk transportnæring, sa Tormod Magelsen, som er redaktør i bransjebladet TransportMagasinet.

Ryktene vil spre seg

Forbundsleder YTF Svein Furøy

– Alt er nok ikke i orden over natta. Men etter kort tid så vil det ryktes i bransjen at slik er det, og slik blir det, sier forbundsleder Svein Furøy.

Foto: YTF

– Fra første juli skal forskriften følges. Men vi regner ikke med at alt er i orden over natta. Det vil ta tid før Arbeidstilsynet får sine kontrollrutiner på plass. Etter kort tid så vil det ryktes i bransjen at slik er det, og slik blir det.

I tillegg til tariffestet norsk timelønn, skal sjåførene på norgesoppdrag ha norsk diett på oppdrag i Norge. Yrkestrafikkforbundet mener dette vil få stor betydning for utenlandske sjåførers lønns- og arbeidsvilkår og arbeidsplassene i transportnæringen.

For forbundet er dette kronen på verket etter flere års jobbing.

– Vi har jobbet med dette i to år. Vi har sjekket lover og regelverk både i Norge og i EU. Vi har sjekket lønnsforholdene til de som kommer over Svinesund, og vi har samlet materiale etter tips fra våre medlemmer som er ute på veiene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kåret til årets bysentrum

    Norsk Sentrumsutvikling har gitt Fredrikstad prisen for årets bysentrum. Det ble offentliggjort under en konferanse i Trondheim i dag, skriver Fredriksstad Blad. Tidligere i år ble byen kåret til årets mest attraktive by.

    Gangbrua i Fredrikstad
    Foto: Walter Schoffthaler
  • 19 viltpåkjørsler på tolv timer

    I løpet av tolv timer fra klokken seks i går kveld skjedde det 19 viltpåkjørsler i Värmland län. En elg ble påkjørt i Årjäng, rett øst for grensen ved Ørje, melder SVT Värmland. Tilsammen er femten rådyr, to elger, en hjort og et villsvin påkjørt. Ingen personer er skadet i forbindelse med ulykkene.