Hopp til innhold

Munnbind fører til kviseutbrudd - velger elsparkesykkel i stedet for buss

Hudlege forventer flere pasienter etter økt bruk av munnbind.

Munnbindpåbud

Fet hud og hudproblemer får det verre av den tette luften bak munnbindene.

Foto: Victoria Marie Nordahl / NRK

– Det er viktig å følge munnbindpåbudet, og kviser er en bagatell i forhold til å bli smittet av korona. Men det er jo irriterende, sier Ava Bang.

Hun går på antibiotika, bruker kremer og passer på kostholdet for å bli kvitt akneutbrudd. Likevel kom kvisene tilbake da hun startet å bruke munnbind.

Bang begynte å bruke munnbind før Oslo kommune innførte påbud om bruk i kollektivtransporten.

Mandag utvidet kommunen munnbindpåbudet. Fra torsdag 29. oktober blir det påbudt å bruke munnbind på alle offentlige steder innendørs, hvor man ikke kan holde en meter avstand.

Dropper kollektivtransport

Bang er ikke alene. Venninnene Vilde Sveinsson og Eirill Haukvik Øya har samme problem.

– Tidligere har jeg gått på antibiotika, men etter en uke med munnbind var problemet tilbake. Men vi har jo ikke noe valg, sier Øya.

De forteller at de har brukt kollektivtransport så lite som mulig, og heller har tatt bilen eller elektriske sparkesykler for å slippe å bruke munnbind.

– Det er dyrt å kjøre mye sparkesykkel, så det merker jeg litt. Men jeg sparer penger på å ikke kjøpe munnbind og måndeskort, sier Sveinsson

NRK

Vilde Sveinsson og Eirill Haukvik Øya synes ikke det er flaut med kviser, men det er ubehagelig og vondt.

Foto: Victoria Marie Nordahl / NRK

Forventer økt etterspørsel

Hudlege Miray Al-Mustafa ved Aleris i Drammen forventer en økning av pasienter etter økt bruk av munnbind blant nordmenn.

– Fukt og svette tetter porene, og skaper økt bakterievekst. Vi ser at pasienter som er plaget fra før sliter enda mer nå, sier hun.

Hudlege Miray Al-Mustafa

Hudlege Miray Al-Mustafa har hatt flere pasienter med munnbindproblemer.

Foto: Privat

I tillegg til akneutbrudd har hun sett flere tilfeller hvor maskene fremkaller eksem.

Al-Mustafa anbefaler å bruke rene munnbind og ansiktsrens både morgen og kveld.

– Blir ikke utbruddene bedre i løpet av en måned, eller dersom huden får arr, anbefaler jeg å oppsøke en hudlege for behandling.

Vil normalisere akne

På Instagram har unge menn og kvinner over hele verden opprettet et nettverk der de ønsker å normalisere kviser og andre hudproblemer gjennom emneknaggen skinpositivity. En av disse er makeupartist Khadija Bouras El Morabet (31).

– Jeg skjønner godt at mange unge synes det er kjipt, men ungdomstiden er det morsomste man har, og det er dumt om kviser skal gå i veien for det.

Khadija Bouras El Morabet

Khadija Bouras El Morabet ønsker å normalisere kviser.

Foto: Victoria Marie Nordahl / NRK

Khadija har jobbet mye med modeller og influencere, og beskriver skjønnhetsidealene fra dette miljøet som skadelig.

– Det ble viktig for meg å vise frem at uren hud ikke er unormalt eller farlig. De fleste modeller jeg har sminket har også kviser, selv når de skal se naturlige ut dekker vi til kviser. Og det er ikke sånn verden er.

Makeupartisten vil ikke ta bort det mange føler om sin egen hud, men at kviser aldri skal stoppe noen.

– Jeg fikk akne i eldre alder og gjorde alt jeg kunne for å dekke det til, men etter hvert følte jeg det stoppet meg i å leve det livet jeg ønsket.