NRK Meny
Normal

Minimumsskole i Halden

Rådmannen vil kutte skolebudsjettet til det absolutte minimum i neste års budsjett. 5,5 stillinger fjernes.

Halden kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

Budsjettforslaget ble lagt fram sent i ettermiddag, og innebærer også økning i enkelte kommunale avgifter.

 

Lovens absolutte minimum

I budsjettet kuttes altså 5,5 stillinger fra skolene i kommunen, og man legger seg på det som omtales som 'lovens absolutte minimum'. Rådmannen vil ikke være med på at Halden nå får dårlige skoler.

- Vi har i Halden en veldig god skole. Økonomien i kommune-norge er nå slik at vi må se på det. Vi får fortsatt en veldig god skole i Halden med mitt forslag, sier Pedersen.

- Det er riktig at vi legger oss på lovens absolutte minimum. Vi følger lovens krav på alle områder, noe annet gir ikke kommunens inntekter rom for.

5,5 stillinger forsvinner, men det må ses i sammenheng med stillingsøkninger i andre relaterte sektorer, fortsetter rådmannen.

Lover endringer

Ordfører Per Kristian Dahl lover imidlertid allerede nå at det vil komme endringer til rådmannens kuttforslag.

- Rådmannen har lagt fram de nødvendige innsparinger utifra totalrammene. Vi kommer med endringer i forhold til rådmannens forslag. Men endringene får vi komme tilbake til, sier Dahl.

- Skolen i Halden er god, vi har styrket den de siste tre årene, og det skal vi fortsette med, sier Haldens ordfører Dahl.

Langt dyrere renovasjon

Rådmannen foreslår også å øke renovasjonsavgiften med 19 prosent, noe som utgjør 3 millioner kroner.

- Det er viktig å være klar over at vi har lave vann,- avløps,- og renovasjonsavgifter i Halden sammenlignet med andre Østfoldkommuner, sier rådmann Per Egil Pedersen.

- At renovasjonsavgiften går opp såpass må ses i sammenheng med at de andre VAR-avgiftene til sammen bare øker i liten grad.

I tillegg blir det økte gebyrer for hjemmehjelp og matutkjøring.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vestby-pasienter til Kalnes

    Styret i Sykehuset Østfold har i dag konkludert med at sykehuset er i stand til å ta imot pasienter fra Vestby. Styret ønsket en gjennomgang av hvordan sykehuset skal håndtere blant annet bemanning og korridorpasienter før Vestby-pasientene kommer.

    Sykehuset Kalnes
    Foto: Tor-René Stryger / NRK
  • Se 20:55-nyhetene her

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokken 20:55.