NRK Meny
Normal

Millionbot etter kulturminneinngrep

Hafslund Nett må betale fem millioner etter kulturminneinngrep i Halden.

Gravfeltet ved Berg kirke i Halden

Dette hullet ved gravfeltet ved Berg kirke i Halden har sørget for en millionbot til Hafslund Nett.

Foto: Østfold fylkeskommune/Tryggve Csisar

Selskapet Hafslund Nett er ilagt en bot etter å ha gravd en sju meter bred, og to meter dyp, grop midt i et område der det ligger flere registrerte fredede gravfelt, skriver Østfold fylkeskommune på sine nettsider.

Gjerningen fant sted da en entreprenør gravde i forbindelse med etablering av høyspentledning på strekningen Isebakke – Strupe i februar.

– Kulturminner fra før 1537 er automatisk fredet, og det er mange av dem i vårt fylke. Boten som er ilagt i dette tilfellet er høy, men den er også et kraftig signal til andre om at det koster å rasere vår felles fortid, sier arkeolog Tryggve Csisar.

Hafslund vedtar og beklager

Informasjonssjef i Hafslund Morten Schau

Informasjonssjef i Hafslund Morten Schau.

Foto: Hafslund

Forutsetningene i konsesjonen pålegger utbyggere å undersøke om de beveger seg i fredede områder.

Nå har Hafslund Nett fått en bot på fem millioner kroner. Bøteleggingen er hjemlet kulturminnelovenes paragraf 27:

«For å ha satt i gang tiltak som er egnet til å skade, ødelegge, grave ut, flytte, forandre, tildekke, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme automatisk fredet kulturminne».

Selskapet har vedtatt boten, og beklager at gravingen har funnet sted.

– Dette er høyst beklagelig og skulle selvfølgelig aldri ha skjedd. Heldigvis har ikke fornminnet blitt skadet, men vi ser at vi har arbeidet innenfor sikringssonen og dermed kunne ha skadet et fredet kulturminne, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund Nett.

– Så fort vi får tillatelse, vil vi istandsette området, slik at det blir som det var før vi startet arbeidet, legger han til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.

  • FBK møter Larvik

    Fredrikstad Ballklubb skal møte Larvik i kvartfinalen i sluttspillet i håndball. Det ble klart etter at Larvik valgte å spille mot Fredrikstad. FBK vant den ene kampen mot Larvik i serien denne sesongen.