NRK Meny
Normal

Mener østfoldinger må bli mer patriotiske når vi handler

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum vil at vi skal velge lokale råvarer på grillen i sommer.

Trygve Slagsvold Vedum

Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum mener at østfoldinger må kjøpe mer lokal mat.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

– Østfold er et fantastisk fylke med tanke på maten. Her kan man kjøpe grillmaten fra Hærland og Buer-lompe. Hvis du skal ha drikkevarer har du til og med et eget bryggeri. I tillegg har man jordbær fra Rygge og godteri fra Brynild, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Han er for tiden på sommerferie på Hvaler der han nyter lokale råvarer. Han håper flere østfoldinger vil gjøre det samme for å støtte lokale produsenter.

– Hvis vi som forbruker ønsker disse varene, bør vi være litt patriotiske når vi handler, sier han.

Politikeren håper at flere velger norsk kjøtt og pølser på grillen i sommer. Han mener pris ikke bør være det viktigste når man handler inn.

– Man bør tenke på at det er flott at man har blant annet slakteriet på Hærland. Hvis vi ønsker å ha de arbeidsplassene og den verdiskapningen i eget fylke, må vi støtte det også. Mange synes nok det er trist den dagen det er borte.

– Det er 6000 mennesker i Østfold som jobber i matindustrien. Tenk på de lokale arbeidsplassene og spis østfoldmat, sier Slagsvold Vedum.

SP-lederen er opptatt av lokalmat fordi han mener det er viktig for Norge å ha en egen matkultur.

– Det definerer landets identitet. Å ha egen matproduksjon er også en sikkerhet. Det skaper trygghet og verdier.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 20:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 20:55.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.