NRK Meny
Normal

Mange gressbranner på Østlandet: – Nå koker det

Kort tid etter at en gressbrann antente et hus i Sarpsborg, rykket brannvesenet ut for å slukke tre andre gressbranner i nærheten. Nå sender meteorologene ut OBS-varsel.

Gressbrann ved Mosseveien

NÆR BYGG: Gressbrannen ved Brynhildsen-bygget i Fredrikstad skapte mye røyk.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Nå koker det! sier vaktleder Per Håkon Lauritzen i Alarmsentral Brann Øst.

Han koordinerer brannvesenets arbeid i regionen, og hadde fryktelig mye å gjøre lørdag ettermiddag.

– Vi har nettopp fått kontroll på en gress- og markbrann ved Mosseveien i Fredrikstad. Det var like ved et stort industribygg, og det var en propantank like i nærheten vi var nervøse for i starten der, sier han.

Brannen har skapt mye røyk som har vært synlig over store deler av Fredrikstad.

Vind og tørt

Det er imidlertid langt fra den eneste brannen som har startet.

– Vi har akkurat fått kontroll over en gressbrann ved Rødsbrua i Våler kommune. I tillegg er brannvesenet på Hvaler på vei til en brann ved Sand Marina, sier han.

Alt dette skjer nesten samtidig lørdag ettermiddag, kort tid etter at brannvesenet fikk kontroll over en gressbrann på Ise i Sarpsborg.

Gressbrann

HUS TOK FYR: Gressbrannen på Ise i Sarpsborg lørdag formiddag spredte seg til et hus.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Der spredte brannen seg fra gresset til et hus og et anneks. Politiet etterforsker brannen.

– Det er tørt, og det blåser veldig. Nå må man være veldig forsiktige! Vi oppfordrer til ikke å brenne noe nå, sier Lauritzen.

Ved 17.30-tiden lørdag ettermiddag sendte brannvesenet ut en melding om at det er innført bålforbud i Follo og Østfold. Forbudet gjelder både i utmark og på egen eiendom, og «frem til nærmere beskjed blir gitt».

Venter regn natt til mandag

Søndag morgen fulgte Meteorologisk institutt opp ved å sende ut et OBS-varsel for åtte fylker. De vurderer gress- og lyngbrannfaren som stor i områder som ikke har hatt snø på en stund.

Dette gjelder mange steder i Vestfold, Telemark, Agder-fylkene, Østfold, Akershus og Buskerud.

Meteorolog Kristen Gislefoss forteller at værtypen gjør at det er stor skog- og lyngbrannfare nå er normalt på denne tiden av året.

– Søndag er det ventet den samme værtypen som lørdag med en del vind på dagen og ikke noe nedbør, og da er det også stor skogbrannfare. Fra natt til mandag er det ventet nedbør, sier Gislefoss.

Mange branner

I Follo og Østfold ble det registrert syv gressbranner i løpet av lørdagen. Og det er ikke bare i dette området det har brent.

I Vestfold tok det fyr i gresset ved Galleberg i Sande. Lørdag formiddag fikk brannvesenet kontroll.

Politiet mistenker at det var noen som tente på da det tok fyr i gresset ved Slependen i Oslo lørdag ettermiddag, og også på Siggerud har det brent.

Brannvesenet på Ringerike fikk litt før klokken 14 lørdag kontroll på en brann ved Samsjøen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hjalp seilbåt med starttrøbbel

    Redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler har hjulpet en seilbåt med startproblemer. Ifølge styrmann Anders Ödman er det ett av få oppdrag redningsskøyta har hatt på denne tiden av året.

    Redningsskøyta assisterer seilbåt
    Foto: Redningsskøyta Horn Rescue
  • Vinduer knust fire netter på rad

    Det har blitt knust vinduer fire netter på rad i et bygg som huser tannlegekontor og leiligheter i Kransen 12 i Moss, skriver Moss Avis. Ifølge tannlege Arne Trondsen har 10-12 vinduer blitt knust. Det er også skader på parketten og møbler. Politiet har pågrepet en person som er mistenkt for vindusknusingen.